Levende traditie

Narcissenfeest

Bloemencorso’s zijn altijd een b(l)oeiend spektakel… dat geldt helemaal voor het botencorso in het Ausseerland, met fi guren gemaakt van in het wild groeiende witte narcissen. In 2019 vond Oostenrijks grootste bloemenfeest voor de 60ste keer plaats.

3000 vrijwilligers, 30 à 40 figuren

Zo’n drieduizend vrijwilligers, onder wie veel toeristen, helpen mee bij het plukken van de narcissen en het steken van de dertig tot veertig figuren die tijdens het corso te zien zijn. Per figuur zijn circa 300.000 narcissen nodig. In warme jaren – als er minder bloemen zijn – worden de figuren kleiner en mogen ze worden ‘opgevuld’ met ander materiaal als mos. Slechts één keer moesten er bloemen worden bijgekocht: dat waren anjers uit Nederland.

3 à 4 narcissen per vierkante centimeter

Als een groep (zoals een familie, een groep vrienden of een hotel) een motief heeft bedacht, wordt eerst een maquette gemaakt en vervolgens een geraamte van kippengaas om de narcissen in te steken (drie à vier per vierkante centimeter). Het steken zelf, vaak door wel twintig mensen tegelijk, gebeurt meestal ’s avonds na zonsondergang of zelfs ’s nachts op een koele plek, om voortijdig verwelken van de bloemen te voorkomen.

20.000 bezoekers

Het Narzissenfest trekt jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers. Naast het botencorso is er een stadcorso in Bad Aussee. Op 2 juni worden de figuren vanaf 8 uur ’s ochtends in het centrum van dit plaatsje opgesteld, zodat iedereen ze van dichtbij kan bekijken. Om 11.30 uur trekt de stoet, begeleid door muziekkapellen en klederdrachtgroepen, richting Grundlsee en vanaf 14.30 uur varen de figuren dan over het meer. Aan het einde van de dag volgt de jurering.

1 koningin en 2 prinsessen

Elk jaar worden er drie Narzissen­hoheiten gekozen: één koningin en twee prinsessen. Zij hebben het niet alleen tijdens het feestweekend zelf druk met bijvoorbeeld fotoshoots en interviews, maar representeren de regio het hele jaar door bij tal van evenementen. Ze gaan daarbij altijd gekleed in het originele Ausseer Dirndl: een groen lijfje, een roze rok met witte strooibloemen en een eveneens met bloemmotieven versierd lila schort .

i narzissenfest.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.

© Tirol Werbung
Oostenrijk Magazine
Tirol Werbung
FREN Media, Frits Roest
© Tourismusburo Jois
Spaanse Rijschool Wenen © SRS© SRS

Google advertentie