Wijn

Onze columniste Mariëlla Beukers beschrijft de wijnsoorten die in Oostenrijk aangebouwd worden.


© Oostenrijk Magazine
,

Sämling 88

Onbekende kruising  Sämling 88 is een kruising tussen riesling en een onbekend gebleven e druif.  In Oostenrijk maken de wijnboeren er vooral edelzoete wijnen van als Trockenbeerenauslese: een toetje op zich en een perfecte maaltijdafsluiter…
© Oostenrijk Magazine
,

Neuburger

Complexe autochtoon Neuburger kent een spannende geschiedenis. Het verhaal gaat dat wijnmakers Christoph Ferstl en Franz Marchendl rond 1860 een bundel druivenstokken vonden op de Donau-oever bij Ober­arnsdorf in Neder-Oostenrijk. Ze visten…
,

Pet Nat: Natuurlijk bruisend  

Ineens was de term er in wijnwereld: pet nat, oftewel pétillant naturel. Letterlijk vertaald betekent dit: van nature bruisend. Het ‘naturel’ geeft een tegenstelling aan met klassieke mousserende wijnen als champagne of sekt, die niet van…
,

Weissburgunder: bescheiden elegantie

Weissburgunder spreekt velen aan. Op het terras, na het werk of bij het eten is het een onbezorgde dorstlesser met een bescheiden karakter. Hij stamt uit een druivenfamilie met eeuwenoude papieren. Zoals de naam al aangeeft, komt weissburgunder…
© Oostenrijk Magazine
,

Traminer: Een aromatische familie

Wijnen van Traminer worden in Oostenrijk maar weinig aangeplant: in 2015 slechts 284 hectare of 0,6% van de totale aanplant. Het meeste daarvan is roter traminer en gewürztraminer, met een heel klein beetje gelber traminer in Krems en in zuidoost…
,

Cadeautip: Wijnkronieken, het boek!

Vanaf 15 oktober 2018 is het er, het nieuwe boek van Mariëlla Beukers, onze vaste wijncolumniste! Het kreeg de toepasselijke titel Wijnkronieken, en heeft als ondertitel Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. En als je van wijn en geschiedenis…
,

Pinot Noir

Pinot Noir, meestal in verband gebracht met de Bourgogne in Frankrijk, staat al sinds de twaalfde eeuw in de Oostenrijkse wijngaarden en is daar beter bekend als blauer burgunder of spätburgunder. Toen het Freigut Thallern bij Gumpoldskirchen…
,

Oostenrijks oranje

Orange wines zijn witte wijnen waarvan het sap tijdens de vergisting enige tijd contact heeft gehad met de schillen. Hoe lang dat schilcontact is, is niet gedefinieerd. Orange wines, bij gebrek aan een echt goede internationale term ook wel…
,

Riesling

Van oorsprong is riesling een Duitse druif: de wieg moet ergens langs de Rijn hebben gestaan. Riesling is in Duitsland zo belangrijk dat hij er ook wel de koning der wijnen wordt genoemd. De druif verspreidde zich echter naar het zuiden en kwam…
,

Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc staat behalve in Stiermarken ook in andere wijnregio’s van Oostenrijk, maar die uit het zuiden is wel het beroemdst. De aromatische druif komt oorspronkelijk uit de Franse Val de Loire. Toch doet ze het in Oostenrijk erg goed,…
,

Sankt Laurent

Proefnotities De heilige die zijn naam leende aan het rode Oostenrijkse druivenras Sankt Laurent is de patroonheilige van de koks: Laurentius. Zijn naamdag is op 10 augustus, de datum waarop de Laurenzi- of Lorenztraube begint te rijpen. Een…
,

Roter Veltliner,
Rotgipfler & Zierfandler

Het valt nog niet mee om ze hier te lande te pakken te krijgen, maar gelukkig wordt de moeite beloond… De zeldzame druivenrassen roter veltliner, rotgipfler en zierfandler leveren prachtige wijnen op! Lees er meer over in Oostenrijk Magazine…