Wijn

Onze columniste Mariëlla Beukers beschrijft de wijnsoorten die in Oostenrijk aangebouwd worden.


© Oostenrijk Magazine
,

Traminer: Een aromatische familie

Wijnen van Traminer worden in Oostenrijk maar weinig aangeplant: in 2015 slechts 284 hectare of 0,6% van de totale aanplant. Het meeste daarvan is roter traminer en gewürztraminer, met een heel klein beetje gelber traminer in Krems en in zuidoost…
,

Cadeautip: Wijnkronieken, het boek!

Vanaf 15 oktober 2018 is het er, het nieuwe boek van Mariëlla Beukers, onze vaste wijncolumniste! Het kreeg de toepasselijke titel Wijnkronieken, en heeft als ondertitel Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. En als je van wijn en geschiedenis…
,

Pinot Noir

Pinot Noir, meestal in verband gebracht met de Bourgogne in Frankrijk, staat al sinds de twaalfde eeuw in de Oostenrijkse wijngaarden en is daar beter bekend als blauer burgunder of spätburgunder. Toen het Freigut Thallern bij Gumpoldskirchen…
,

Oostenrijks oranje

Orange wines zijn witte wijnen waarvan het sap tijdens de vergisting enige tijd contact heeft gehad met de schillen. Hoe lang dat schilcontact is, is niet gedefinieerd. Orange wines, bij gebrek aan een echt goede internationale term ook wel…
,

Riesling

Van oorsprong is riesling een Duitse druif: de wieg moet ergens langs de Rijn hebben gestaan. Riesling is in Duitsland zo belangrijk dat hij er ook wel de koning der wijnen wordt genoemd. De druif verspreidde zich echter naar het zuiden en kwam…
,

Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc staat behalve in Stiermarken ook in andere wijnregio’s van Oostenrijk, maar die uit het zuiden is wel het beroemdst. De aromatische druif komt oorspronkelijk uit de Franse Val de Loire. Toch doet ze het in Oostenrijk erg goed,…
,

Sankt Laurent

Proefnotities De heilige die zijn naam leende aan het rode Oostenrijkse druivenras Sankt Laurent is de patroonheilige van de koks: Laurentius. Zijn naamdag is op 10 augustus, de datum waarop de Laurenzi- of Lorenztraube begint te rijpen. Een…
,

Roter Veltliner,
Rotgipfler & Zierfandler

Het valt nog niet mee om ze hier te lande te pakken te krijgen, maar gelukkig wordt de moeite beloond… De zeldzame druivenrassen roter veltliner, rotgipfler en zierfandler leveren prachtige wijnen op! Lees er meer over in Oostenrijk Magazine…
,

Gelber Muskateller

Fris & Vrolijk Niets zo opwekkend na een stevige wandeling als een glas Gelber Muskateller. In tien jaar tijd, tussen 1999 tot 2009, is de aanplant gelber muskateller-druiven in Oostenrijk met 267 procent gestegen, een bewijs voor de…
,

Welschriesling

Welschriesling – geen familie van de riesling – wordt ten onrechte gezien als minderwaardig. Een goede wijnmaker kan met deze frisse, ongecompliceerde druif alle kanten uit. In Oostenrijk Magazine editie 1-2017 meer over deze wijn. Hier…
,

Blaufränkisch

Rode topper Warmte is wat Blaufränkisch-druiven nodig hebben. Gelukkig vinden ze die op verschillende plekken in Oostenrijk. Zodat deze druif  de beste rode wijnen van het land levert. In Oostenrijk Magazine editie 1-2017 meer over deze bijzondere…

Zoete verleiders

Flüssiges Gold: zo noemen Oostenrijkers zelf hun prachtige zoete wijnen. Ze worden in alle wijngebieden gemaakt en zijn de trots van menig wijnboer. In Oostenrijk Magazine editie 5 (nu in de winkel) meer over deze bijzondere wijnen. Hier een…