Wijn

Onze columniste Mariëlla Beukers beschrijft de wijnsoorten die in Oostenrijk aangebouwd worden.


,

Riesling

Van oorsprong is riesling een Duitse druif: de wieg moet ergens langs de Rijn hebben gestaan. Riesling is in Duitsland zo belangrijk dat hij er ook wel de koning der wijnen wordt genoemd. De druif verspreidde zich echter naar het zuiden en kwam…
,

Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc staat behalve in Stiermarken ook in andere wijnregio’s van Oostenrijk, maar die uit het zuiden is wel het beroemdst. De aromatische druif komt oorspronkelijk uit de Franse Val de Loire. Toch doet ze het in Oostenrijk erg goed,…
,

Sankt Laurent

Proefnotities De heilige die zijn naam leende aan het rode Oostenrijkse druivenras Sankt Laurent is de patroonheilige van de koks: Laurentius. Zijn naamdag is op 10 augustus, de datum waarop de Laurenzi- of Lorenztraube begint te rijpen. Een…
,

Roter Veltliner,
Rotgipfler & Zierfandler

Het valt nog niet mee om ze hier te lande te pakken te krijgen, maar gelukkig wordt de moeite beloond… De zeldzame druivenrassen roter veltliner, rotgipfler en zierfandler leveren prachtige wijnen op! Lees er meer over in Oostenrijk Magazine…
,

Gelber Muskateller

Fris & Vrolijk Niets zo opwekkend na een stevige wandeling als een glas Gelber Muskateller. In tien jaar tijd, tussen 1999 tot 2009, is de aanplant gelber muskateller-druiven in Oostenrijk met 267 procent gestegen, een bewijs voor de…
,

Welschriesling

Welschriesling – geen familie van de riesling – wordt ten onrechte gezien als minderwaardig. Een goede wijnmaker kan met deze frisse, ongecompliceerde druif alle kanten uit. In Oostenrijk Magazine editie 1-2017 meer over deze wijn. Hier…
,

Blaufränkisch

Rode topper Warmte is wat Blaufränkisch-druiven nodig hebben. Gelukkig vinden ze die op verschillende plekken in Oostenrijk. Zodat deze druif  de beste rode wijnen van het land levert. In Oostenrijk Magazine editie 1-2017 meer over deze bijzondere…

Zoete verleiders

Flüssiges Gold: zo noemen Oostenrijkers zelf hun prachtige zoete wijnen. Ze worden in alle wijngebieden gemaakt en zijn de trots van menig wijnboer. In Oostenrijk Magazine editie 5 (nu in de winkel) meer over deze bijzondere wijnen. Hier een…
,

Grüner Veltliner

Grüner Veltliners vind je in Nederland bij vrijwel iedere slijter, supermarkt en wijnspeciaalzaak. Zelfs de Hema (ook in België) heeft een echte omfiets-GruVe! Bij supermarkten tref je meestal de instapwijnen, zoals de Lenz Moser Selection…
,

Oostenrijkse rosé

Voor veel Oostenrijkse wijnboeren was rosé heel lang vlees noch vis, maar dankzij de komst van steeds meer rode druivenrassen én de internationale vraag naar rosé is die tijd voorbij. Goede rosé vind je inmiddels in heel Oostenrijk. Maar…
Gemischter Satz
,

Gemischter Satz

Met de lente in het land is er niets heerlijker dan een glas witte wijn op het terras. Een van de favorieten van onze wijncolumnist Mariëlla Beuker is de Gemischter Satz. Meer informatie over de achtergrond van deze cuvée-wijn in editie 2…
Oostenrijk Magazine, Frits Roest
, ,

Zweigelt, de rode alleskunner

Bestel je in Oostenrijk een glas rode wijn, dan heb je grote kans dat het een Zweigelt is. Gelukkig is deze rode alleskunner steeds vaker in Nederland te koop. In het eerste nummer van Oostenrijk Magazine proeven we een selectie hiervan. Maar…