• Mail
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • COLOFON
  • PRIVACY
  • NIEUWSBRIEF
HÉT TIJDSCHRIFT OVER OOSTENRIJK - WELKOM IN HET HART VAN EUROPA
Oostenrijk Magazine
  • HOME
  • MAGAZINE
    • Abonneren
    • Losse nummers kopen
    • Adverteren
  • WAAR
    • Wenen
    • Vorarlberg
    • Tirol
    • Stiermarken
    • Stad Salzburg
    • Land Salzburg
    • Opper-Oostenrijk
    • Neder-Oostenrijk
    • Karinthië
    • Burgenland
  • ACTIVITEITEN
    • Wandelen
    • Fietsen
    • Stedentrips
    • Culinaire reportages
    • Winter in Oostenrijk
  • TIPS
    • Eten, drinken & slapen
    • Bezienswaardig­heden
    • Cultuur
    • Made in Austria
    • Wonen in Oostenrijk
  • KAART
  • Zoek
  • Menu Menu

KochArt Tirol

Kookkunst in de bergen

De vereniging KochArt Tirol wil de Kitzbüheler Alpen ook culinair tot grotere hoogte brengen. Voorzitter Michel Grafl over het belang van (h)eerlijk eten.

Langzaam gegaard Tirools Berglam © Michael Huber

Wintersport draait om sneeuw en bewegen. Lekker eten hoort er natuurlijk bij, maar met klassiekers als Schnitzel, Kaiserschmarren en Käsespätzle op de kaart is het al gauw goed. Dus nee, dat veel toeristen speciaal op wintersport gaan vanwege het eten is onwaarschijnlijk. Toch valt er culinair echt wel iets te ontdekken. In 2008 richtte een handvol restauranthouders in de Kitzbüheler Alpen de vereniging KochArt op, met als doel meer regionale, kwalitatief hoogwaardige specialiteiten op hun menukaart te krijgen. Dat was namelijk een probleem geworden, legt medeoprichter en voorzitter Michel Grafl uit. ‘Vroeger verbouwden alle boeren in de regio alles. Ze waren eigenlijk compleet zelfvoorzienend. Maar net als overal in de landbouw is er een monocultuur ontstaan. Veel boeren konden nauwelijks nog leven van de opbrengst van het land en deden het er zo’n beetje bij. Met als gevolg dat wij onze ingrediënten van steeds verder weg moesten halen.’

Door met producenten in gesprek te gaan en ze een vaste afname te garanderen, wisten de KochArt-koks steeds meer boeren ervan te overtuigen over te stappen op biologische landbouw en ‘vergeten’ groente- en aardappelsoorten met veel smaak te verbouwen. Samen met de Arche Austria zet KochArt zich ook in voor het behoud en de verspreiding van zeldzame inheemse diersoorten zoals Mangaliza- en Turopolje-varkens. Wat ook helpt is de generatiewisseling in veel boerenbedrijven. ‘Je merkt dat jongeren willen veranderen en juist lol hebben in het experimenteren met nieuwe en andere producten.’

Niet alleen bij de boeren moest de knop om. Veel koks wisten niet (meer) hoe ze alles wat de regio te bieden heeft, konden verwerken. Daarom organiseert KochArt Tirol voor haar leden workshops rondom traditionele technieken, zoals koken met wilde planten en kruiden of het verwerken van ingewanden. Geregeld worden ook topchefs uitgenodigd om juist de nieuwste kooktechnieken en een eigentijdse manier van presenteren onder de knie te krijgen.

Perfecte varkens

Gasthaus Steinberg © Kochart Tirol

Inmiddels zijn bij KochArt Tirol ruim twintig (berg)restaurants uit de regio Kitzbüheler Alpen aangesloten, die aan diverse kwaliteitscriteria moeten voldoen en bovendien allemaal familiebedrijven zijn, ‘om zo de continuïteit op de lange termijn te garanderen.’ Michel Grafl zelf is vierde generatie eigenaar van Gasthaus Steinberg. Het hotel-restaurant, waar hij zelf in de keuken staat, ligt op een berghang boven Westendorf en is alleen via een steile weg omhoog te bereiken, wat met sneeuwval best avontuurlijk is. ‘Sommige gasten zijn even in shock als ze hier aankomen, maar ze genieten al gauw van de rust en het prachtige uitzicht. En het is een ideaal uitgangspunt voor skitoeren.’

Zijn gasten krijgen als vanzelfsprekend huisgemaakte jam, kruidenthee en Schnäpse uit de eigen branderij. Hij schenkt biologische bieren van kleine Tiroolse brouwerijen. En op de menukaart staan producten als wild uit het Windautal, Tiroler Graukäse, boleten-knödel en diverse gerechten met Brixentaler almvarken. ‘Fatsoenlijk varkensvlees was hier niet te krijgen’, vertelt hij. ‘Een mestvarken wordt al na vier maanden geslacht en smaakt nergens naar. We hebben drie jaar geëxperimenteerd met zeldzame en bijna uitgestorven rassen, die minder spekvet maar wel veel meer smaak en aroma hebben. De varkens die we nu hebben zijn perfect. En natuurlijk krijgen ze de tijd, zo’n achttien maanden, om normaal op te groeien.’

Frites of knödel?

Grafl is meer dan tevreden over wat slow-foodbeweging KochArt inmiddels heeft bereikt. Van een toeristische boom wil hij niet spreken, maar ook dat heeft tijd nodig. ‘Lang niet elke restaurantgast is meteen een gourmet. Veel mensen proeven het verschil niet meer tussen vers eten en wat uit een pakje komt. Of ze verwachten standaard friet bij het eten, terwijl een traditionele Knödel bijvoorbeeld veel beter past bij een wildgerecht. Daarom organiseren we in december in Kirchberg altijd een internationale Gourmet-markt, waar je kennis kunt maken met bijzondere producten. Daarom ook organiseren we in onze restaurants regelmatig activiteiten en proeverijen rondom één product, zoals lam, wild of asperges. Zo leren mensen bijzondere producten te herkennen en waarderen. Wat mij dan altijd verbaast: ook al hebben we allemaal hetzelfde basisingrediënt, toch maakt iedere kok er iets heel eigens van. Dat is dan letterlijk KochArt: de kunst van het koken.’

Voor een overzicht van alle KochArt-restaurants, hun specialiteitendagen en evenementen: kochart.tirol

Fietsen, Smaakreportages, Tirol, Wandelen

Serfaus-Fiss-Ladis
Hoogspanning ontmoet diepe ontspanning

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/05/SFL_Crystal-Cube-cFisser-Bergbahnen-GmbH-www.foto-mueller.com-kopie.jpg 800 1200 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2024-05-07 15:04:392025-01-20 20:53:58Serfaus-Fiss-Ladis
Hoogspanning ontmoet diepe ontspanning
Lavanttal-Obstbäume © Lavanttaler ObstLavanttaler Obst
Karinthië, Smaakreportages

Smaakparadijs Lavanttal

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2022/10/Lavanttal-Obstbaume-©-Lavanttaler-Obst.jpg 675 1200 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2022-10-26 11:55:492025-01-21 12:30:20Smaakparadijs Lavanttal
Chrystal Cube
Smaakreportages, Tirol, Wandelen

Serfaus-Fiss-Ladis
Alpien genot

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2021/07/SFL_Cube1a.jpg 675 1200 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2021-07-29 15:08:382025-01-20 21:41:59Serfaus-Fiss-Ladis
Alpien genot
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
2018/3, Smaakreportages, Tirol, Tradities & gebruiken

Tiroler Schnapsroute

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2021/03/Schnaps-Marketentster-Glaasjes.jpg 630 1200 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2021-03-04 12:15:172025-01-21 12:31:08Tiroler Schnapsroute
2020/3, Bier, Opper-Oostenrijk, Smaakreportages, Stedentrip

Stedentrip:
Bierstad Freistadt

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/06/Freistadt-Brunnen.jpg 800 800 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2020-06-16 10:21:112025-01-21 12:36:28Stedentrip:
Bierstad Freistadt
2016/2, Smaakreportages, Stiermarken

Smakelijk Stiermarken

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/03/Steiermark-Kapfenstein-Weinkeller.jpg 630 1200 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2020-03-25 11:00:142025-01-21 12:33:51Smakelijk Stiermarken
2019/2, Fietsen, Smaakreportages, Tirol

Genussradweg Tirol

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2019/03/Genussradweg-Opening.jpg 630 1200 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2019-03-20 15:00:522025-01-20 22:11:25Genussradweg Tirol
Bier - Bierketel© Oostenrijk Magazine
Bier, Karinthië, Opper-Oostenrijk, Salzburg, Smaakreportages, Stiermarken, Tirol, Wenen

Brouwerijen in Oostenrijk

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2019/02/Bier-Bierketel.jpg 420 800 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2019-02-13 15:00:552025-01-21 12:35:33Brouwerijen in Oostenrijk
© Oostenrijk Magazine
2019/1, Burgenland, Fietsen, Smaakreportages

Neusiedler See Leithagebirge:
Genotsfietsen

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2019/01/Kersenbloemen.jpg 420 800 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2019-01-08 14:44:362025-01-21 12:36:55Neusiedler See Leithagebirge:
Genotsfietsen
Carnuntum - Römer
2016/4, Neder-Oostenrijk, Smaakreportages

Carnuntum
Wijngebied sinds de Romeinen

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2016/08/Carnuntum-Römer.jpg 420 800 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2018-08-12 10:00:342025-01-21 12:37:45Carnuntum
Wijngebied sinds de Romeinen
2017/3, Karinthië, Smaakreportages

Lekker Lesachtal

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2017/05/Lesachtal.jpg 416 800 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2017-05-23 09:23:012025-01-21 12:38:37Lekker Lesachtal
2017/2, Bier, Gastronomie, Smaakreportages, Wenen

Brouwerijcafés in Wenen

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2017/04/Bierwagen.jpg 604 850 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2017-04-04 09:00:012025-01-21 12:32:04Brouwerijcafés in Wenen
2017/2, Smaakreportages, Stiermarken

Gesäuse

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2017/04/NPGesaeuse_Marek543.jpg 522 850 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2017-02-03 14:25:282025-01-21 12:39:52Gesäuse
© Michael Huber
2017/1, Gastronomie, Smaakreportages, Tirol

KochArt Tirol
Kookkunst in de bergen

https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/04/Kochart-Tiroler-Berglamm.jpg 463 800 Frits https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2024/01/Oostenrijk_zwart-400x84.png Frits2016-04-06 12:50:552025-01-21 12:40:36KochArt Tirol
Kookkunst in de bergen
VorigeVolgende

Meer Tirol

route plannen
Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op X
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op Pinterest
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Tumblr
  • Delen via e-mail

Oostenrijk Magazine

© Virtumedia bv
Postbus 595
3700 AN Zeist
Nederland
Colofon

Volg ons op Facebook en Instagram



Aanmelden voor de nieuwsbrief

Scroll naar bovenzijde

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Wij verwerken of bewaren geen individuele gebruiksgegevens. In het menu onder PRIVACY vindt u ons privacy statement.

OK

Cookie en privacy instellingen



Hoe wij cookies gebruiken

We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.

Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.

Essentiële Website Cookies

Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.

Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.

We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.

We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.

Overige externe diensten

We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt

Google Webfont Instellingen:

Google Maps Instellingen:

Google reCaptcha instellingen:

Vimeo en Youtube video's insluiten:

Privacybeleid

U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.

PRIVACY
Accepteer instellingenVerberg de mededeling enkel