Sekt

Oostenrijk heeft een 175-jarige traditie van mousserende wijnen. De kwaliteit is hoog en het smaakprofiel is in het algemeen wat ‘vrolijker’ dan dat van bijvoorbeeld champagne. De wetgeving rondom sekt is in Oostenrijk de afgelopen jaren stevig aangescherpt en daarbij werd kwaliteit vooropgezet. Zo werd in 2016 een nieuwe topcategorie wettelijk vastgelegd: Oostenrijkse sekt met beschermde herkomstbenaming, Sekt g.U.. Daarbinnen zijn er weer drie kwaliteiten: Klassik, Reserve en Große Reserve, met stikte regels rondom de vereisten voor de prikkelende wijn. De Klassik-wijnen zijn van druiven uit één deelstaat en kunnen geproduceerd zijn met alle technieken waarmee mousserende wijn wordt gemaakt.

De wijnen rijpen minimaal negen maanden op fles. Reserve-wijnen rijpen achttien maanden op de fles en kunnen alleen gemaakt zijn met de traditionele vergistingsmethode zoals die ook in Champagne wordt toegepast. Große Reserves ten slotte worden op dezelfde manier gemaakt als de Reserve, rijpen dertig maanden op de fles en de druiven zijn afkomstig uit één gemeente.

Sekt wordt in Oostenrijk gemaakt van wijn van zowel inheemse als internationale  druiven zoals Chardonnay en Pinot Noir.

In Nederland en België moet je misschien even op zoek naar Oostenrijkse sekt, maar het is zeker te krijgen. Schlumberger, Oostenrijks grootste sekthuis, is goed vertegenwoordigd met producten in diverse kwaliteiten: van de lichte en makkelijke White Secco – heel geschikt voor cocktails – tot de eerbiedwaardige en complexe DOM Klassik TFXT 2011, tot stand gekomen in samenwerking met drie gerenommeerde wijnmakers. Ook een Brut Nature zit in het assortiment: Omdat er geen ‘dosage’ (suikerlikeur) wordt toegevoegd bij het afvullen van de flessen is hij lekker droog.

Käferbohnensalat
Bier - Bierketel© Oostenrijk Magazine
© Michael Huber