Bier

Klein Oostenrijks Bier-ABC

Austriacus ‘Bier is een uit graan, hop en water door maischen en koken, met gist gefermenteerde alcohol en koolzuurhoudende drank.’ Zo luidt de officiële definitie van bier in de Oostenrijkse warenwet. Anders dan bij het Duitse Reinheitsgebot mogen brouwers in Oostenrijk ook andere granen dan gerst (zoals rogge, dinkel of haver) gebruiken. En bij het brouwen van zogeheten ‘Kreativbiere’ is volgens een recente paragraaf ook het gebruik van natuurlijke ingrediënten als vruchten en kruiden toegestaan.
  • Krügel, Seidel, Pfiff Wie een bier bestelt in Oostenrijk, vraagt meestal om een Krügel (0,5 liter) of een Seidel (0,3 liter). Vroeger was ook een Pfiff (0,2 liter) gebruikelijk, bijvoorbeeld als laatste afzakkertje op de avond. Nog steeds zijn er café’s waar je een Pfiff kunt bestellen, maar erg gebruikelijk is het niet meer.
  • Wiener Lager Barnsteenkleurig gefilterd bier met een stevig moutaroma. Het bevat weinig koolzuur en geeft een zacht en romig mondgevoel.
  • Zwickl (ook wel kelderbier genoemd) is een ongefilterd en dus troebel bier, fris en kruidig van smaak en met weinig koolzuur. Soms staat er ook een Rotes Zwickl op de kaart: donkerder van kleur omdat de graankorrels langer zijn geroosterd en het mout dus donkerder is geworden.
  • Pils Goudgeel, vol en aromatisch bier, hoppig van smaak en met een vrij bittere afdronk.
  • Märzen Goudgeel bier, vol en hoppig van smaak, mild bitter.
  • Helles Goudgeel bier met weinig hopsmaak.
  • Dunkles Donker, vol bier met aroma’s van karamel en chocolade, zacht van smaak.
  • Gemischtes Mengsel van Helles en Dunkles bier.
  • Weizen Fruitig, sterk aromatisch en niet bitter bier.
  • Radler Half Helles, half limonade (Sprite). Echt Oostenrijks is Radler Almdudler
Gids Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine
Bier - Bierketel© Oostenrijk Magazine
Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine

Google advertentie