Recepten

Onze receptenrubriek wordt gemaakt en geproefd door Liesbeth van Bodegom-Willemars. Zij heeft een Oostenrijkse moeder en is uitstekend thuis in de Oostenrijkse keuken.


,

Schmankerl
Zoete lekkernijen

(Vor)weihnachtliche Schmankerl: zo noemt men in Oostenrijk delicatessen die traditioneel bij de adventstijd horen. Smullen dus met onze  recepten voor klassieke Leckerbissen als Eierlikör, Kletzenbrot en knoedels met een vulling van kastanjepuree.…
,

Recepten met maanzaad

Maanzaad (Mohn) wordt in de Oostenrijkse keuken in grote hoeveelheden gebruikt, zowel in zoete als hartige gerechten. In het Oostenrijkse Waldviertel (Neder-Oostenrijk) wordt al vanaf de 13e eeuw grijze Graumohn verbouwd. Waldviertler Graumohn…
,

Het lekkerste van Oostenrijk

Mostviertler Mostbratl – langzaam in de oven gegaard varkensvlees met perenwijn (most) – is het lekkerste gerecht van Oostenrijk. Dat vinden althans de Oostenrijkers zelf.   In de wedstrijd 9 Plätze, 9 Schätze: So gut isst…
© Liesbeth van Bodegom - Willemars
,

Recepten:
Zoetwatervis

In Oostenrijk wordt van oudsher veel zoetwatervis gevangen en gekweekt én is een lange traditie in het toebereiden ervan. Zoetwatervis heeft weliswaar een minder uitgesproken smaak dan zeevis, maar is met de juiste toebereiding een echte delicatesse.…
,

Zalige paasrecepten

De paasdagen zijn in Oostenrijk ook een culinair feest. In Zuid-Oostenrijk (met name Stiermarken) worden dan bijvoorbeeld traditioneel Pinzen, terwijl ze in het Noord-Italiaanse Friuli (waar de naar anijs geurende broodjes oorspronkelijk…
Oostenrijk Magazine, Liesbeth Willemars
,

Recepten:
Tolle toetjes

Het nagerecht is de kroon op elk diner. In Oostenrijk Magazine editie 1/2019 geven we recepten voor heerlijke toetjes. Ze zijn niet alleen lekker, maar zorgen ook voor leuke gespreksstof vanwege hun ‘tolle’ namen. Salzburger Nockerln,…
,

Grensoverschrijdend Alpenkookboek

Wat hebben Franse tartiflette, Italiaanse gnocchi, Zwitserse meringues, Duitse Gulasch en  Oostenrijkse Apfelstrudel gemeenschappelijk? Ten eerste zijn het allemaal lokale specialiteiten die onlosmakelijk verbonden zijn met een vakantie…
Liesbeth Willemars
,

Kertmenü met gans

Traditioneel werd gans in Oostenrijk (vooral in Burgenland en Neder-Oostenrijk) geserveerd op 11 november, de naamdag van de heilige Martinus, om het einde van het wijnbouwseizoen feestelijk te markeren. Boeren moesten op die dag hun jonge ganzen…
,

Tijd voor Schwammerl

In de zomer en herfst verzamelen veel Oostenrijkers de Schwammerl voor hun avondmaal zelf in het bos. Je herkent deze paddenstoelenverzamelaasr aan hun uitrusting: zakmes, korf, een boek om de verschillende soorten paddenstoelen te determineren…
Liesbeth Willemars
,

Smullen van Schmarren

Schmarren, Palatschinken, Liwanzen, Frittaten… de Oostenrijkse varianten op onze pannenkoek en poffertjes smaken minstens zo goed als ze klinken. De bekendste Schmarren-variant is de Kaiserschmarren. Rondom de herkomst van de naam zijn er…
,

Kostelijke Knödel

Waarom alleen tijdens je vakantie die heerlijke Oostenrijkse Knödel eten? De ronde balletjes zijn makkelijk te maken en enorm veelzijdig: van hartige huismanskost tot zomerse varianten met vruchtenvulling. Hartige knoedels zijn er zowel gevuld…

Kaiserschmarren

Kaiserschmarren (ook: Kaiserschmarrn) is een zoet Beiers/Oostenrijks gerecht. Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek, die in grove stukken wordt gesneden en traditioneel geserveerd wordt met een soort pruimencompôte (Oostenrijks: Zwetschenröster)…