Recepten

Onze receptenrubriek wordt gemaakt en geproefd door Liesbeth van Bodegom-Willemars. Zij heeft een Oostenrijkse moeder en is uitstekend thuis in de Oostenrijkse keuken.


,

Grensoverschrijdend Alpenkookboek

Wat hebben Franse tartiflette, Italiaanse gnocchi, Zwitserse meringues, Duitse Gulasch en  Oostenrijkse Apfelstrudel gemeenschappelijk? Ten eerste zijn het allemaal lokale specialiteiten die onlosmakelijk verbonden zijn met een vakantie…
Liesbeth Willemars
,

Smullen van Schmarren

Schmarren, Palatschinken, Liwanzen, Frittaten… de Oostenrijkse varianten op onze pannenkoek en poffertjes smaken minstens zo goed als ze klinken. De bekendste Schmarren-variant is de Kaiserschmarren. Rondom de herkomst van de naam zijn er…
, ,

Kostelijke Knödel

Waarom alleen tijdens je vakantie die heerlijke Oostenrijkse Knödel eten? De ronde balletjes zijn makkelijk te maken en enorm veelzijdig: van hartige huismanskost tot zomerse varianten met vruchtenvulling. Hartige knoedels zijn er zowel gevuld…
, ,

Linzer Torte

De beroemde Linzer Torte, vernoemd naar de hoofdstad van Opper-Oostenrijk, is een echte vakantieklassieker. In 2005 werd in de bibliotheek van de beroemde abdij van Admont (Stiermarken) een recept voor Linzer Torte uit 1653 ontdekt. Wij geven…
,

Weihnachtsmenü
met Tafelspitz

Op Eerste en Tweede Kerstdag wordt in Oostenrijk uitgebreid getafeld. Op het menu staat vaak Tafelspitz, karper of gans. Tafelspitz wordt traditioneel opgediend met Apfelkren (appelmoes met verse mierikswortel), gebakken aardappels en bieslooksaus.…
,

Herfstrecepten:
Wildburger & co

Vlees van in vrijheid levende dieren noemt met in Oostenrijk ‘Wildbret’. Vooral in de herfst staat er in restaurants veel wild op de menukaart. Niet alleen omdat het een delicatesse is. Het wordt bovendien steeds meer gewaardeerd als vetarm,…
,

Taarten van naam en faam

Vooral in de 19e eeuw was er een trend onder patissiers om gebak te vernoemen naar bekende personen. Zo zou de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi) een zwak hebben gehad voor de gesuikerde viooltjes van konditorei Gerstner in Wenen. Als eerbetoon…
,

Verwarmende bergkost

Hüttenkulinarik Kaiserschmarrn, Käsespätzle, goulashsoep... het traditionele eten in berghutten is vaak machtig is, met veel bloem, boter, suiker, aardappelen en vlees. Beweging kweekt immers honger. Bovendien zijn het allemaal ingrediënten…
,

Zalige kerstkoekjes

In Oostenrijk is het de gewoonte om lang voor de kerst (vaak vanaf het begin van de adventtijd) te beginnen met het bakken van Weihnachtsgebäck. Veel mensen geven elkaar op Heiligenabend zelfgebakken koekjes. Elke familie heeft wel een eigen…
,

Pompoen: heerlijke herfstgigant

Recepten met pompoen(pitten) In Oostenrijk wordt op circa 22.000 hectare pompoen verbouwd, met een opbrengst van drie- tot achthonderd kilo per hectare. De meest verbouwde variant is de Stiermarker oliepompoen. De naam zegt het al: de pompoen…
,

Verleidelijke vruchtentaarten

Oostenrijkers zijn gek op hun taarten: ‘Mehlspeisen’. Het aantal recepten voor datschi, pflunder, schnitten, kuchen en torten is schier eindeloos. Mehlspeisen zijn onlosmakelijk verbonden met de Weense koffiehuiscultuur. Het begon allemaal…
,

Wiener Schnitzel

Gebackenes Wiener Schnitzel Als je in Oostenrijk op de kaart ziet staan dat een gerecht is ‘gebacken’, dan is het gepaneerd en daarna in olie gebakken. De Wiener Schnitzel is het bekendste voorbeeld. Dat je op deze manier nog veel meer…