,

Linzer Torte

De beroemde Linzer Torte, vernoemd naar de hoofdstad van Opper-Oostenrijk, is een echte vakantieklassieker. In 2005 werd in de bibliotheek van de beroemde abdij van Admont (Stiermarken) een recept voor Linzer Torte uit 1653 ontdekt. Wij geven…
,

Herfstrecepten:
Wildburger & co

Vlees van in vrijheid levende dieren noemt met in Oostenrijk ‘Wildbret’. Vooral in de herfst staat er in restaurants veel wild op de menukaart. Niet alleen omdat het een delicatesse is. Het wordt bovendien steeds meer gewaardeerd als vetarm,…
,

Taarten van naam en faam

Vooral in de 19e eeuw was er een trend onder patissiers om gebak te vernoemen naar bekende personen. Zo zou de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi) een zwak hebben gehad voor de gesuikerde viooltjes van konditorei Gerstner in Wenen. Als eerbetoon…
,

Verwarmende bergkost

Hüttenkulinarik Kaiserschmarrn, Käsespätzle, goulashsoep... het traditionele eten in berghutten is vaak machtig is, met veel bloem, boter, suiker, aardappelen en vlees. Beweging kweekt immers honger. Bovendien zijn het allemaal ingrediënten…
,

Zalige kerstkoekjes

In Oostenrijk is het de gewoonte om lang voor de kerst (vaak vanaf het begin van de adventtijd) te beginnen met het bakken van Weihnachtsgebäck. Veel mensen geven elkaar op Heiligenabend zelfgebakken koekjes. Elke familie heeft wel een eigen…
,

Pompoen: heerlijke herfstgigant

Recepten met pompoen(pitten) In Oostenrijk wordt op circa 22.000 hectare pompoen verbouwd, met een opbrengst van drie- tot achthonderd kilo per hectare. De meest verbouwde variant is de Stiermarker oliepompoen. De naam zegt het al: de pompoen…
Verleidelijke vruchtentaarten
,

Verleidelijke vruchtentaarten

Oostenrijkers zijn gek op hun taarten: ‘Mehlspeisen’. Het aantal recepten voor datschi, pflunder, schnitten, kuchen en torten is schier eindeloos. Mehlspeisen zijn onlosmakelijk verbonden met de Weense koffiehuiscultuur. Het begon allemaal…
Wiener Schnitzel
, ,

Wiener Schnitzel

Gebackenes Wiener Schnitzel Als je in Oostenrijk op de kaart ziet staan dat een gerecht is ‘gebacken’, dan is het gepaneerd en daarna in olie gebakken. De Wiener Schnitzel is het bekendste voorbeeld. Dat je op deze manier nog veel meer…
, ,

6 x strudel

De strudel, een rol van een dunne deeglaag (of laagjes) met een vulling, werd in de 18e eeuw populair in het Habsburgse rijk. Oorspronkelijk een gerecht voor arme mensen, geldt het vandaag de dag als een delicatesse. In editie 1 van Oostenrijk…
, ,

Strudel

Strudeldeeg is waarschijnlijk door de Turken geïntroduceerd in de Donaumonarchie: de landen die vanaf 1526 geregeerd werden door de Oostenrijkse tak van het Huis Habsburg. Eén van die landen, Hongarije, werd in de 16e en 17e eeuw bezet door…