Wijn

Traminer: Aromatische familie

Gewürztraminer

Gewürztraminer

De ampelografie of leer van de druivenrassen wordt al eeuwenlang beoefend. Pas in de twintigste eeuw heeft de kennis van DNA echter orde kunnen scheppen in een onderzoeksveld dat enorm chaotisch en verwarrend is. Daardoor is bijvoorbeeld vast komen te staan dat de druif die in de Franse Jura Savagnin genoemd wordt in Duitstalige landen voorkomt als Traminer. In Oostenrijk wordt de term Savagnin niet gebruikt. Daar komt alleen de naam Traminer voor: Gelber en Roter Traminer en Gewürztraminer. De naam verwijst naar het stadje Tramin in Zuid-Tirol (nu Italië), waar al in de middeleeuwen beroemde wijnen vandaan kwamen. Lang is gedacht dat het druivenras van die wijnen Traminer was, maar onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de wijnen van Tramin gemaakt werden uit een blend van allerhande druiven. De wijnen waren echter zo beroemd, dat de naam Traminer voor een druivenras is blijven bestaan.

Van Traminer is in Oostenrijk maar weinig aangeplant: in 2015 slechts 284 hectare of 0,6% van de totale aanplant. Het meeste daarvan is ToterTtraminer en Gewürztraminer, met een heel klein beetje Gelber Traminer in Krems en in zuidoost-Stiermarken. Om het allemaal nog ietsje ingewikkelder te maken meldt de website van het Oostenrijke Bureau voor Wijnmarketing (ÖWM) dat alle wijnen gemaakt met Traminers gelabeld mogen worden als Gewürztraminer.

Ondanks hun verschillen in uiterlijk van de druiven hebben de wijnen van de verschillende traminers wel overeenkomsten: ze zijn laag in hun zuren, rijk aan extract en aroma’s, kunnen lang bewaard worden en worden vaak verwerkt tot zoete wijnen. Dat maakt ze tot een uitstekende begeleider voor bijvoorbeeld Aziatisch eten.




Het glooiende landschap van het Appelland
Lavanttal-Obstbäume © Lavanttaler Obst Lavanttaler Obst
Chrystal Cube
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Carnuntum - Römer