Wijnen van Traminer worden in Oostenrijk maar weinig aangeplant: in 2015 slechts 284 hectare of 0,6% van de totale aanplant. Het meeste daarvan is roter traminer en gewürztraminer, met een heel klein beetje gelber traminer in Krems en in zuidoost Stiermarken. Ondanks hun verschillen in uiterlijk van de druiven hebben de wijnen van de verschillende traminers wel overeenkomsten: ze zijn laag in hun zuren, rijk aan extract en aroma’s, kunnen lang bewaard worden en worden vaak verwerkt tot zoete wijnen. De wijnen die we in Nederland konden vinden voor onze proeftafel zijn dan ook deels zoet of aan de zoete kant, wat ze tot een uitstekende begeleider maakt voor bijvoorbeeld Aziatisch eten.

Meer over Oostenrijkse Traminer in Oostenrijk Magazine editie 1/2019. Het nummer ligt tot 4 april in de winkel en is te koop in onze webshop.

Proefnotities

Andreas Gsellmann, Traminer 2016, Landwein aus Österreich. Verkrijgbaar bij i The Wine Spot

Slechts een kwart van de wijnen van de jonge Andreas Gsellmann uit Gols (Burgenland) is wit, maar wat een juweeltjes zitten daartussen. Een van zijn toppers is de op de schillen vergiste, droge Traminer, een blend van roter, gelber en gewürztraminer. De subtiele geuren van kweepeer, noten bloemen en de opwekkende afdronk nodigen uit tot nog een slok, en nog een… Andreas werkt biologisch-dynamisch, en alles is handwerk. Heel passend daarom dat de handen van de wijnboer de etiketten sieren.

Landauer Gewürztraminer Spätlese 2015, Burgenland. Verkrijgbaar bij i AndereWijn

Rondom de Neusiedlersee in Burgenland schijnt de zon al uitbundig, en dan mogen de druiven voor een Spätlese ook nog eens extra lang aan de stok blijven hangen. Dat levert een mooie, elegante zoete wijn, met voldoende zuren als mooi tegenwicht tegen de suikers. De Landauer Gewürztraminer Spätlese 2015 heeft dan ook geen enkele moeite bij een pittige curry of een plateau mooi (roodschimmel) kazen. Geuren van lychee en ander zwoel fruit, met ook wat kruidigheid en mineraliteit.

Silvia Steiner Traminer Auslese 2015, Burgenland. Verkrijgbaar bij  i De Kelder van de Coningh

Al diverse generaties lang maakt de familie Steiner wijn in Podersdorf am See (Burgenland). Sinds 2002 door moeder Silvia en zoon Martin; samen bewerken ze 8,5 hectare wijngaard en doen ze het werk in de kelder. De Traminer Auslese 2015 is een prachtig voorbeeld van de zuiverheid die je in hun wijnen treft. Vooral de frisse zuren vallen op, in prima balans met de lichte zwoelheid en kruidigheid. Een zoete wijn die het zowel bij paté en kaas als gebak en kweeperencrumble uitstekend zal doen.  

Winkler-Hermaden, Gewürztraminer Klöcher Ölberg 2015, Vulkanland Steiermark. Verkrijgbaar bij i Lekker Sapje

In het zuidoosten van Stiermarken ligt de Ölberg, in het gehucht Klöch. Weingut Winkler-Hermaden heeft hier zijn gewürztraminer staan, op heel oude vulkanische bodems. Ze maken er een absolute topwijn van. Droog is ‘ie niet, maar zoet ook niet echt. Off dry, noemen de kenners dat. Ingetogen van geur en smaak, maar krachtig van karakter, met impressies van rozen en abrikozen. Echt een wijn om bij een rijk en pittig Aziatisch gerecht te serveren.

Lees er meer over in Oostenrijk Magazine editie 1/2019. Oostenrijk Magazine editie 1/2019 is te koop in onze webshop.