Een vakantie in Neusiedler See Leithagebirge in Burgenland is op z’n lieflijks als in april de duizenden kersenbomen in volle bloei staan en op z’n lekkerst in de oogstmaand juni. Op (smaak)reportage in deze werelderfgoedregio.

Als in april de duizenden kersenbomen in natuurpark Neusiedler See Leithagebirge (Burgenland) in volle bloei staan, verken je dit gebied fietsend en wandelend op z’n mooist, maar ook de rest van het jaar valt er genoeg te ontdekken. Wie hier een vakantie plant, staat voor een dilemma. Ga je in april, als duizenden kersenbomen het gebied omtoveren in een kleurig, geurig natuurschouwspel? Kom je liever in juni – als de bomen vol donkerrode vruchten hangen die je bovendien op tal van plekken kunt plukken en proeven? Of misschien toch in de herfst als de bladeren van de bomen goudbruin kleuren, in de wijngaarden volop druiven worden geoogst en de Heurigen in tal van Kellergassen heerlijke wijn en hapjes serveren?

Neusiedler See Leithagebirge is een voor wandelaars aantrekkelijk gebied vanwege de grote variëteit aan landschappen. Aan de ene kant is het natuurpark begrensd door de heuvels van het Leithagebirge met de 484 meter hoge Sonnenberg als hoogste punt. Door de grote aaneengesloten bosvlakten op deze heuvels met vooral beuken- en eikenbomen lopen tal van wandelwegen. Aan de voet van de heuvels liggen droge graslanden die in het voorjaar veranderen in een bont bloemenmeer van onder meer gele adonisroosjes en heide­brem, rozerode kleine pimpernel, rode en witte ridderspoor en violet wildemanskruid. De vijf gemeentes van het natuurpark met hun wijnboerderijen, wijngaarden en historische Kellergassen liggen in de vlakte tussen de heuvels enerzijds en de oevers van de Neusiedler See anderzijds en zijn verbonden door de 40 kilometer lange, met kersenbomen omzoomde Kirsch­blütenradwanderweg (B12).

In Oostenrijk Magazine editie 1/2019 vind je een uitgebreide reportage over ons bezoek aan deze regio van kersen, wijn en wandelen, met tal van tips en adressen. Het nummer ligt tot 4 april in de winkel en is te koop in onze webshop.