Orange wines zijn witte wijnen waarvan het sap tijdens de vergisting enige tijd contact heeft gehad met de schillen. Hoe lang dat schilcontact is, is niet gedefinieerd. Orange wines, bij gebrek aan een echt goede internationale term ook wel amber wines of skin contact wines genoemd, vormen een categorie wijnen waarin op dit moment heel veel gebeurt en waarin druk geëxperimenteerd wordt, ook in Oostenrijk.
De term orange wine wordt lang niet door iedere wijnboer gebruikt, maar ook de diverse technieken – duur van het schilcontact, gebruik van vaten, tanks of amforen, of vergisting met of zonder de steeltjes bijvoorbeeld – zijn enorm divers! Wat in ieder geval vaststaat, is dat er druivenrassen zijn die meer en die minder geschikt zijn voor het maken van orange wines én dat je in alle gevallen alleen heel gezond fruit kunt gebruiken. De schillen mogen niet aangetast zijn door schimmels, ziektes etc.. Wie meer over de geschiedenis en het maken van orange wines wil lezen, kan terecht bij het uitstekende, deze zomer verschenen, boek van Simon J. Woolf, Amber Revolution. How the World Learned to Love Orange Wine, Amsterdam 2018. Aan Oostenrijk wordt in dit boek ook aandacht besteed (de auteur heeft een speciale band met het land en woonde er enige tijd). Ook diverse producenten passeren de revue.

Een uitvoerige beschrijving van Oostenrijks Oranje vind je in Oostenrijk Magazine editie 4/2018. Oostenrijk Magazine editie 4/2018 is te koop in onze webshop.

Proefnotities VieVinum

Tijdens wijnbeurs VieVinum maakte ik kennis met Oostenrijkse orange wijnen van tientallen wijnmakers. De onderstaande drie favoriete wijnen zijn kort beschreven in het magazine. Hier een uitgebreidere notitie:
Pannobile Weiss 2016 van Andreas Gsellmann (Burgenland). Deze wijn van 100% pinot blanc heeft diepe indruk op mij gemaakt: licht gekleurd, licht van karakter, maar wat een expressie! Prachtig fruit, wat subtiele citrustonen, erg elegant, een glas waarvan je blijft nippen en waaraan je blijft ruiken. Slechts een derde deel van de druiven voor deze wijn werd een aantal dagen op de schillen vergist. De jonge wijnmaker maakt geen twee wijnen op dezelfde manier, en er wordt in de kelder bij Andreas veel gespeeld met de duur van het schilcontact, spontane vergisting etc…
Arina Verde 2017 van Martin en Anna Arndorfer (Neder-Oostenrijk). Dit wijnmakersechtpaar begon met het maken van schilcontact-wijnen op verzoek van hun Deense importeur. De Arina Verde is bijzonder omdat er aan de Grüner Veltliner schillen van riesling-druiven zijn toegevoegd. Het levert een uiterst fris en elegant geheel, licht oranje van kleur, met wat honing-tonen.
Riesling Zundstoff van Martin Diwald (Wagram). Martin begon in 2014 met een kleine partij wijn met schilcontact om deze toe te kunnen voegen aan zijn gewone wijnen, om wat meer complexiteit te krijgen. De toevoeging van een beetje orange wijn aan gewone wijn bleek echter zo dominant dat hij ze maar apart gebotteld heeft. Riesling Zundstoff heet tien dagen contact met de schillen gehad en heeft een stevig en gestructureerd mondgevoel. Hij is elegant, met tonen van koude thee en abrikoos.

Ook geproefd

Een kleine selectie van andere geproefde wijnen op VieVinum die de moeite waard waren (de volgorde is willekeurig):
Rennersistas (Burgenland)
Weissburgunder 2017: 8 dagen schilcontact; pittig, mineraal, beetje tannines.
Welschriesling 2017: vergisting van hele trossen; kruidig, fruitig.
Winkler-Hermaden (Stiermarken)
Gewürztraminer Orange 2015: 1 maand schilcontact; echt Gewürztraminer in geur en smaak, zuiver, stevige tannines.
Loimer (Neder-Oostenrijk)
Gemischter Satz Mit Achtung 2015: 3 tot 4 weken schilcontact; abrikozen in de neus, milde tannines, zuiver, prettig drinkbaar, niet al te moeilijk.
Claus Preisinger (Burgenland)
Kalkundkiesel Weiss 2017: pinot blanc, pinot gris en muscat; strenge wijn, licht, weinig tannine.
Eschenhof Holzer (Wagram)
Roter Veltliner The Orange 2017: 3 weken schilcontact; bloesem in de geur, met wat jasmijnthee, mooie zuren, iets zilt, milde tannines.
Georg Nigl (Thermenregion)
Gemischter Satz Alte Reben 2013: complex, veel diepgang.

Verder proefde ik de uitstekende wijnen van Gut Oggau, Franz Strohmeier en Sepp Muster, op een proeverij buiten de beurs waar het te warm en te druk was om notities te maken. Bij Gut Oggau hoorde ik, net als later bij Herrenhof Lamprecht, dat de wijnmakers van deze wijnhuizen ook weer wat terugkomen van al te veel schilcontact, omdat ze het eigenlijk toch niet nodig hebben om hun wijnen karakter en expressie te geven en het ‘terroir’ tot uiting te laten komen. Een boeiende ontwikkeling, waard om te blijven volgen!

Te koop in Nederland?

Orange wijnen vormen voor veel mensen een acquired taste vanwege het onbekende smaakpalet en de soms oxidatieve tonen. Sommige importeurs durven de stap echter te wagen en halen kleine hoeveelheden naar Nederland. De wijnen van Andreas Gsellmann, ook de Pannobile Weiss, vind je bij The Winespot in Amsterdam. De wijnen van Martin Diwald (maar (nog?) niet de orange wine) worden geïmporteerd door Coenecoop en vind je bij wijnwinkels gespecialiseerd in biologische wijn. De wijnen van Martin en Anna Arndorfer worden door Good Grapes geïmporteerd, maar daar zijn de orange wines (nog?) niet bij.