Een smalle, steile straat leidt naar de kuiperij van de familie Schneckenleitner in Waidhofen an der Ybbs (Neder-Oostenrijk). Eenmaal aangekomen lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De werkplaats – waar planken worden gespleten, op maat gezaagd en in vorm geschaafd – is gevestigd tussen de dikke muren van een vierhonderd jaar oud pand aan de oevers van de rivier Ybbs. Al sinds 1628 worden er hier houten vaten gemaakt; sinds 1880 gebeurt dit door de familie Schneckenleitner. ‘Houten vaten zijn weer gewild, vertelt vijfde generatie-bedrijfsleider Paul Schneckenleitner. ‘Wijnboeren komen een beetje terug van roestvrijstalen gistings- en rijpingstanks omdat de smaak toch anders is. Hout laat een beetje zuurstof door en geeft smaak en geur af aan de wijn. Hout hoeft helemaal niet heftig te zijn, zoals veel mensen denken. Zo geeft acacia weinig tannine af, wat goed past bij witte, fruitige wijnen.’

Meer lezen? Oostenrijk Magazine editie 4/2017 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.