De broers Johann en Georg Schmidberger zetten in hun smederij een tweehonderd jaar oude familietraditie voort. Ze zijn onder meer ‘huissmid’ van de pauselijke Zwitserse garde.

Stap uit de auto bij de Schmiede Smidberger en je hoort meteen het typische geluid van staal op staal. Geen wonder dat de smidse in Molln (Opper-Oostenrijk) buiten de bebouwde kom ligt. De ‘Schmidten bei der Lacken’ bestaat al sinds de 14e eeuw en is sinds tweehonderd jaar in het bezit van de familie Schmidberger. Johann en Georg namen het bedrijf in 2007 over van hun vader, die het weer van zijn vader overnam enzovoorts. ‘In onze familie gaat het ambacht van smid al sinds de 13e eeuw over van vader op zoon’, vertelt Johann. ‘Er is nog nooit een generatie tussenuit gevallen.’

De broers werken niet meer in de Middeleeuwse smidse zelf, maar aan de overkant in een grote schuur. De herrie is er oorverdovend en de hitte overweldigend. Elk stuk ijzer wordt in een (kolengestookt) smidsvuur verhit en daarna met gerichte hamerslagen op het aambeeld wordt gevormd tot bijvoorbeeld rijkversierde traliewerken, oude ijzeren kisten met complexe sloten, harnassen, messen, zwaarden… ‘Ons palet is heel breed’, zegt Johann. ‘Naast het gewone smidswerk doen we veel restauratiewerk en maken we bijvoorbeeld replica van historische harnassen voor musea of verzamelaars. We werken ook veel voor theater- en operaproducties.’ Lees meer in editie 5/2018.

Oostenrijk Magazine editie 5/2018 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.