Producent met passie

Gölles: edelbranden en azijnen

Gölles Schnapskeller

Schnapskeller © Gölles

Manifaktur Gölles ligt te midden van uitgestrekte boomgaarden met onder meer appel-, peren-, pruimen- en vlierbloesembomen in Riegersburg (Stiermarken). Aloïs Gölles (1960) stapte begin jaren tachtig in het fruitteeltbedrijf van zijn ouders en stookte daarnaast, zoals vrijwel elke boer in Oostenrijk, zijn eigen ‘schnaps’. Tijdens een stage in Italië leerde hij balsamicoazijn kennen en in 1984 besloot hij een eigen balsamico te ontwikkelen op basis van appels in plaats van druiven. Toen de eerste vaten na acht jaar rijpen op de markt kwamen, was de Oostenrijkse balsamico een instant succes.

Essigkeller

Essigkeller © Gölles

Inmiddels produceert Gölles exclusieve azijnen en vruchten-edelbranden van alle soorten fruit en noten, pure producten zonder chemische toevoegingen die inmiddels tot ver over de landsgrenzen bekend zijn. De Manifaktur zelf is een toeristische trekpleister geworden, waar je terecht kunt voor een groots opgezette belevenis-rondleiding met aansluitend proeverij of gewoon direct ‘ab Hof’ kunt kopen. De belangstelling was zo groot dat in 2015  een nieuwe, moderne verkoopruimte met bistro, tuin en showroom werd gebouwd. Om het toerisme een verdere impuls te geven, liet Gölles bovendien Genusshotel Riegersburg bouwen, waar je vanuit elke kamer een schitterend uitzicht op kasteel van het plaatsje Riegersburg hebt. Het wellnesshotel zelf is smaakvol aangelegd op terrassen in de wijnbergen en gaat op in de omgeving.

Stang 52, Riegersburg, goelles.at

© Stekovics
Gölles Schnapskeller© Gölles
Fandler Olie