Producent met passie

Erich Stekovics: Gek van tomaten

Tekst: Emely Nobis

Erich Stekovics wordt wel de keizer der ‘Paradeiser’ (tomaten) genoemd. Hij maakt de lekkerste producten van de vrucht en verkoopt ze in zijn boerderijwinkel. De zomer in een potje.
Tomaten van Erich Stekovics

Tomaten van Erich Stekovics

Ze heten Lemon Bush, Ananas Noire, Banana Leg en Ivory Egg. Ze hebben aroma’s van abrikoos, chocolade of vruchten. En hun kleuren lopen uiteen van rood naar oranje, geel en groen.

Klinkt dat als een beschrijving van exotische wijnen? Dan heeft Erich Stekovics zijn doel bereikt. De biologische boer uit Frauenkirchen ziet zichzelf namelijk als tomatenveredelaar. ‘Wijnboeren maken van een landbouwproduct een luxe cultuurproduct, met een eigen wijnvocabulaire en proeverijen. Ik dacht altijd: waarom alleen bij wijn? Waarom zou je dat niet ook met groente doen?’ En dus begon hij op zijn 35ste tomaten, chilipepers en knoflook te verbouwen en in te maken. In zijn boerderijwinkel staan prachtige potjes met ingelegde cherrytomaten, jam, azijn, tapenade, chili… Zoals hij zelf zegt: ‘De smaak van de zomer in een potje.’

Erich Stekovics

Erich Stekovics

Vooral vanwege zijn tomaten is hij beroemd. Hij verbouwt meer dan duizend soorten, elk jaar iets anders. ‘Er bestaan wel 300.000 soorten, dus ik kan vooruit.’ De tomatenstruiken op zijn velden zijn niet opgebonden, maar kruipen over de met stro bedekte bodem. Dat ze het zo goed doen, dankt Stekovics aan het klimaat. ‘We liggen op dezelfde hoogte als Nice. Het is zonnig, droog en er staat veel wind. Ideaal voor tomaten; die houden niet van regen.’

De oogst begint in september. De maanden ervoor, in juli en augustus, geeft de ‘tomatenwinzer’ vrijwel dagelijks rondleidingen. Dan neemt hij je in groepjes van twintig mee door de velden en vertelt vier uur lang over de geschiedenis van tomaten, geeft kweektips en laat vooral heel veel proeven.  Wie zijn ‘tomatentour’ wil meemaken, moet beslist niet spontaan langskomen, maar zich opgeven via een intekenlijst op de website.

De boerderijwinkel is het hele jaar open. Schäferhof 2 in Frauenkirchen, stekovics.at
Waldviertler Whisky
Stekovics tomaten© Stekovics
Gölles Schnapskeller© Gölles
Fandler Olie