Producent met passie

Finkensteiner Nudelfabrik

De Finkensteiner Nudelfabrik produceert niet minder dan negentig soorten deegwaren, allemaal met verse eieren in plaats van (zoals vaak het geval is) eipoeder, en u kunt ze proeven in het marktcafé.
Finkensteiner Nudelfabrik Winkel

Winkel bij de Finkensteiner Nudelfabrik

Niet te missen tijdens een vakantie in de omgeving van de Faaker See in Karinthië: een bezoek aan Oostenrijks oudste pastafabriek. De Finkensteiner Nudelfabrik kan terugkijken op 130 jaar traditie. Ze werd in 1882 opgericht door de in Italië geboren Giuseppe Gregori, aanvankelijk in Bolzano in het huidige Zuid-Tirol – indertijd Oostenrijks grondgebied. Toen hij in 1895 op zoek moest naar een grotere locatie, kwam hij terecht in Finkenstein aan de Faaker See, waar hij een oude hamermolen met bijbehorende waterkrachtcentrale kocht.

Ulrike Fleissner

Ulrike Fleissner (links)

Vanaf einde 19e tot begin 20e eeuw was Finkensteiner pasta k.u.k. hofleverancier en stond de manufactuur in de hele monarchie bekend onder de naam G. Gregori’s Eier-Teigware. In 1914 ontving het bedrijf het ‘Diploma van de Gouden Medaille’ van keizer Franz Joseph. In de jaren dertig van de vorige eeuw inspireerde die medaille een nieuwe naam en logo: De Fink van Finkensteiner (die de aandacht op de productielocatie moest vestigen) werd verbonden met Gold tot het merk Finkensteiner GOLDFINK, gesymboliseerd door de huidige geel-goudkleurige vink op de verpakkingen.

Altijd gerund door familieleden, wordt de manufactuur inmiddels in vijfde generatie gerund door Katharine Gregori-Salbrechter. Ze produceert maar liefst negentig soorten pasta, allemaal met echte eieren in plaats van (zoals vaak gebruikelijk) eipoeder. Ze zijn samen met tal van andere duurzame, regionale producten te koop in de winkel op de begane grond van het pand: een lekker en betaalbaar vakantie-meebrengsel voor thuis.

Proeven in het marktcafé

Pastakeuken

Pastakeuken

Extra aantrekkelijk is een bezoek hier door het bijbehorende marktcafé (met heerlijk terras) dat wordt gerund door Katharina’s tante Ulrike Fleissner. Van heinde en ver komen mensen hier naartoe voor een heerlijke lunch met de huisgemaakte goudgele pasta en ter plekke vers klaargemaakte sausen: een combinatie van geheime familierecepten én nieuwe, seizoensgebonden creaties die soms worden ontwikkeld na suggesties van klanten. Onze tip: Neem in plaats van één grote portie liever twee halve porties voor dubbel genot, bijvoorbeeld spaghettini én walnootpesto én rucola-citroenpesto.

Warmbaderstraße 34 in Gödersdorf/Finkensteinfinkensteiner.at

Meer Faaker See