Iron Curtain Trail

Fietsroute van het Jaar 2021

Beeld: Luc Oteman

Het gedeelte van de Iron Curtain Trail tussen Gmünd in Oostenrijk tot aan Bratislava in Slowakije is tijdens de Fiets- en wandelbeurs uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2021. Fietsen dus in het spoor van de Koude Oorlog.
Iron Curtain Trail

Iron Curtain Trail – restanten van het ijzeren gordijn

De totale Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) is bijna 10.000 km lang en slingert dwars door Europa van de Zwarte Zee naar de Barentszzee, langs het voormalige IJzeren Gordijn dat Europa tot 1989 in Oost en West verdeelde.

Het zevenhonderd kilometer lange Oostenrijkse traject is relatief vlak en voert voornamelijk door het Wald- en Weinviertel in Neder-Oostenrijk en door Burgenland, waarbij je herhaaldelijk de grens met Tsjechië oversteekt. De jury van de Fiets- en wandelbeurs roemde de landschappelijke schoonheid langs de route en de rustieke dorpen en historische steden, met daar tussendoor diverse rivieren met als slotakkoord de Donau.

Ook zaken als bewegwijzering, picknickbanken en informatie zijn volgens de jury in orde. ‘De landen die ooit gescheiden waren door het IJzeren Gordijn hebben uitstekend samengewerkt om een prachtige route te realiseren. Het resultaat mag er zijn.’

Gevarieerd landschap

Iron Curtain Trail

Iron Curtain Trail – Langs de grens

De ongeveer 400 km lange Oostenrijks-Tsjechisch-Slowaakse fietservaring langs de Iron Curtain Trail begint in Gmünd in Neder-Oostenrijk. Vanuit deze gemeente voert de route door de dichte bossen, uitgestrekte weidelandschappen en langs mystieke zwerfkeien in het Waldviertel. Daarna gaat de reis verder door het Weinviertel, waar je vanaf Hardegg (in natuurpark Thayatal) tot Hohenau an der March heen en weer fietst tussen Oostenrijk en Tsjechië. Je komt onder meer langs de meest noordelijke wijnranken van Oostenrijk in Litschau, door het Schremser hoogveen en door de wijngaarden en romantische Kellergassen rondom het historische plaatje Retz. In kasteel Weitra (in het gelijknamige plaatsje) kun je een expositie over het ijzeren gordijn bezoeken. Even na Bratislava, in Kittsee, begint het Burgenland-deel van de route, dat richting Inzenhof loopt. Overal langs de route van het gevarieerde landschap kun je je onderdompelen in wijncultuur en culinair genot, bijvoorbeeld in een van de vele Kellergassen die je tegenkomt.

Groene gordel

Iron Curtain Trail

Iron Curtain Trail – restanten van het ijzeren gordijn

De route is historisch interessant omdat je geregeld sporen en monumenten tegenkomt uit de tijd van de Koude Oorlog.  Dat had ook een voordeel. Het landschap rondom de Iron Curtain Trail heeft zich mede door de lange scheiding tussen de grenslanden zo goed kunnen ontwikkelen . Daardoor kreeg de natuur de kans zich ongehinderd te ontwikkelen. Tegenwoordig wordt deze zone de “Groene Gordel” genoemd. Planten en dieren konden zich vestigen en ontwikkelen zonder tussenkomst van de mens. Ontelbare biotopen ontstonden zich in die tijd.

Vanaf de fiets heb je vandaag de dag een prachtig uitzicht over het indrukwekkende, ongerepte natuurgebied.

Meer informatie over de fietsroutes: eurovelo.com; niederösterreich.at; burgenland.info
Basiliek St. Michael
Iron Curtain TrailLuc Oteman
Mountainbiketrail Mutters
© Matthias Ledwinka