Thayarunde

Fietsen op een treintracé

Op de Thayarunde, een 111 kilometer lange fietsroute in het Waldviertel (Neder-Oostenrijk), is het heerlijk rustig. Een groot deel van het traject loopt over voormalige treintracé’s door velden en bossen. Geen auto te bekennen.

Thayarunde © Matthias Ledwinka

Wat doe je als treinverbindingen onrendabel zijn geworden? In het noordelijke Waldviertel (Neder-Oostenrijk) maakten ze er een fietsroute van. In plaats van rails ligt er nu vijftig kilometer geasfalteerd fietspad op het vroegere traject van de Thayatalbahn en de Göpfritz-Raabsbahn. De twee tracés zijn met elkaar verbonden door 61 kilometer landstraten en rustige zijwegen.

De Thayarunde, bedoeld voor toeristen, was ook een instant-hit bij de lokale bevolking, vertelt mede-initiatiefnemer Wilhelm-Christian Erasmus van de regio Thayaland. ‘Omdat de oude stoomlocomotieven niet goed konden klimmen, is het landschap afgevlakt. Ideaal om te fietsen dus. Een groot deel van de route voert dwars door bossen en velden:  ideaal voor families met kleine kinderen, want daar hoef je niet op auto’s te letten.’

Onderweg valt er genoeg te beleven. Van het spoor resteren enkele stations, wagons en kilometerstenen. Je komt langs kastelen als Dobersberg, Gilgenberg, Raabs, Peigarten en Karlstein. ’s Zomers bieden zwemmeertjes verkoeling. In natuurpark Dobersberg fiets je parallel aan de meanderende rivier Thaya. Het brandweermuseum in het dorp Dobersberg heeft een fraaie collectie oude brandweerwagens, zoals een knalrood volkswagenbusje met sirene. In Waidhofen loont een bezoek aan de Waldrapp-volière met tientallen Heremiet-ibissen, een met uitsterven bedreigde vogel.

Een deel van deze fietstocht voert zelfs door Tsjechië, langs het historische stadje Slavonice met mooie renaissancehuizen en het joodse kerkhof in Písečné. 111 kilometer fietsparadijs dus.