In Kals am Großglockner vind je rust, stilte én een wandelwegennet aan de voet van de Großglockner, met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Aan de ban van die berg kan zich in Kals niemand onttrekken, al is het maar omdat hij tijdens een verblijf hier voortdurend prominent in beeld schuift. Kals am Großglockner zelf is geen stad of dorp, maar een gemeente die het Kalser Tal en vier zijdalen omvat: Ködnitztal, Dorfertal, Teischnitztal en Lesachtal (niet te verwarren met het gelijknamige dal in Karinthië). Gelegen in het noordoosten van Oost-Tirol, op de grens met Karinthië en het Salzburgerland, ligt Kals grotendeels in het nationale park Hohe Tauern. Wij gingen in dit wandelgebied op pad met gids Martin Gratz, gediplomeerd Nature Watch Guide en gepassioneerd bergbeklimmer. Al op z’n 10de stond hij voor het eerst op de top van de Großglockner en nog steeds klimt hij een keer of tien per jaar omhoog. Martin Gratz is een multitalent, die niet alleen trompet speelt maar ook als scenarioschrijver, regisseur, componist en acteur heeft meegewerkt  aan de film Mythos Großglockner, met prachtige zwart-witbeelden van de natuur in de Hohe Tauern in combinatie met historische en eigentijdse filmbeelden. Martin is in deze film te zien als marktgraaf Alfred von Pallevacini, de man die in 1876 als eerste de vandaag naar hem vernoemde beroemde ijsroute door de noordoostwand van de Großglockner bedwong. Zowel die beklimming als de tragische gebeurtenissen van tien jaar laten worden in Mythos Großglockner gedramatiseerd. Op 26 juni 1886 werd Pallavacini (toen 38 jaar) namelijk bij een beklimming van de Glocknerwand vlak onder de top door slecht weer overvallen. Hij stortte naar beneden en kwam om het leven, net als zijn twee gidsen en een Nederlandse gast en medeklimmer: Hermann Crommelin uit Haarlem, toen 28 jaar en werkzaam als gezantschapssecretaris te Wenen.

Making of Pallavicini

Making of Friede-Freiheit-Fairness

Martin Gratz op weg naar de top van de Gloßglockner zien klimmen om daar samen met anderen de in 1881 door de Oost-Tiroolse volkszanger Jakob Gliber gecomponeerde Glocknerjodel te spelen? https://www.youtube.com/watch?v=e1xxrL1xGt4&feature=plcp

Martin Gratz over de film Friede-Freiheit-Fairness: https://www.youtube.com/watch?v=FheaI600Vvw

Lees in Oostenrijk Magazine editie 3/2019 het uitgebreide verslag van onze wandelvakantie in Kals am Großglockner. Het nummer ligt tot 30 augustus in de winkel en is te koop in onze webshop.