Van Salzburg naar Villach: het Oostenrijkse deel van de Alpe Adria Radweg voert langs gemoedelijke riviertjes, door stadjes, hier en daar een bos en af en toe over pittige heuvels. Avontuur op de fiets, met de zon als brandstof.

De Alpe Adria Radweg, in 2008 met hulp van de Europese Unie gerealiseerd, werd tijdens de Fiets- en Wandelbeurs 2015 in Amsterdam uitgeroepen tot ‘Europese fietsroute van het jaar’. De grensoverschrijdende fietstocht van Salzburg tot aan het Italiaanse Grado aan de Adriatische Zee, in totaal 410 kilometer lang, slingert zich door een prachtig berglandschap en bestaat voor het grootste deel uit vrij liggende fietspaden met duidelijke bewegwijzering. Hoewel de weg door en over de Alpen loopt, is het toch geen al te zware route, onder andere doordat er een paar tunnels in zijn opgenomen. Zo ‘bedwing’ je de acht kilometer lange Tauerntunnel per trein onder de bergen door. Met een basisconditie is de Alpe Adria kortom prima te doen  Wij verkennen het Oostenrijkse deel van de tocht: vier etappes (200 kilometer) vanaf Salzburg door het Salzburgerland naar Villach in Karintië, niet ver van de Italiaanse en Sloveense grens. De route voert ons langs gemoedelijke riviertjes, door stadjes, hier en daar een bos en af en toe over pittige heuvels. Avontuur op de fiets, met de zon als brandstof.

Lees het verslag van deze fietstocht in Oostenrijk Magazine editie 1/2019. Het nummer ligt tot 4 april in de winkel en is te koop in onze webshop.