Boeken

Oostenrijks mooiste plekjes 2022

Voor het negende jaar op rij hebben Oostenrijkers uit 27 genomineerde locaties de mooiste plek van hun land gekozen. In het boek 9 Plätze, 9 Schätze worden ze allemaal voorgesteld. Volop tips dus voor een vakantie in Oostenrijk.
De mooiste plekjes van Oostenrijk in 2022 © ORF

De mooiste plekjes van Oostenrijk in 2022: Burgenland: Donatuskapelle in Blaufränkischland, Karinthië: Trögerner Klamm, Neder-Oostenrijk: Johannesbachklamm, Opper-Oostenrijk: Burg Altpernstein, Salzburg: Liechtensteinklamm, Stiermarken: Friedenskircherl am Stoderzinken, Tirol: Fernsteinsee, Vorarlberg: Üble Schlucht, Wenen: Kaasgrabenkirche © ORF

Dat Oostenrijk een schier onbegrensde hoeveelheid natuur- en cultuurschatten lijkt te hebben, bewijst jaar op jaar de wedstrijd 9 plätze 9 schätze. Al sinds 2015 wordt in deze live-televisieshow, met jury en televoting door de kijkers, de mooiste plek van het land gekozen uit 27 genomineerden (3 per deelstaat), en vooralsnog lijkt er geen tekort aan kandidaten. De verkiezing van 2022 is gewonnen het  ‘Friedenskircherl’ op de berg Stoderzinken (Stiermarken). Deze ‘vredeskapel’ (1898 meter) werd 120 jaar geleden gebouwd in het district Liezen – met als doel mensen samen te brengen, onafhankelijk van hun religie. Het kerkje ligt in wandel- en skigebied Stoderzinken en is vanaf bergrestaurant Steinerhaus in 20 minuten te voet bereikbaar.

Friedenskircherl © ORF

Friedenskircherl © ORF

Het is al de derde keer dat Stiermarken de verkiezing van ‘Oostenrijks mooiste plek’ wint, na 2014 (Grüne See in Tragöß) en 2020 (Strutz-molen). Tweede dit jaar werd de kloof Liechtensteinklamm in het Salzburgerland, derde de kloof Üble Schlucht in Vorarlberg.

Alternatieve reisgids

Net als in voorgaande jaren is er bij de uitverkiezing een (Duitstalig) boek verschenen waarin alle 27 genomineerden voor ‘mooiste plek’ met beeld en tekst worden voorgesteld, inclusief informatie over bereikbaarheid en contactgegevens, zoals sites van de betreffende toerismebureaus. Deze boeken, waarvan er inmiddels acht zijn verschenen vormen met elkaar een prachtige alternatieve reisgids naar inmiddels meer dan 200 bijzondere uitstapjes voor tijdens je vakantie in Oostenrijk.

9 Plätze, 9 Schätze. Entdecken wir Österreichs unendliche Vielfalt, € 27,90,  Kral Verlag  

Bij de uitgeverij zijn ook de edities uit voorgaande jaren verkrijgbaar (zoekterm ‘9 Plätze’)