LEVENDE TRADITIE
100 JAAR SALZBURGER FESTSPIELE

Zes weken per jaar vormt Salzburg het decor van de Salzburger Festspiele. Deze zomer viert het gerenommeerde festival z’n 100ste verjaardag. Tijdens de jubileumeditie, van 18 juli tot 30 augustus, staan er gedurende 44 dagen in totaal 222 uitvoeringen van opera’s, theaterstukken en concerten gepland op vijftien podia, te beginnen met de opera Elektra van Richard Strauss. Enkele klinkende namen van dit seizoen: pianiste Martha Argerich, violiste Anne-Sophie Mutter, sopraan Anna Netrebko. Dirigent Philipp Herreweghe zal met het Collegium Vocale Gent en het Orchestre des Champs-Élysées Beethovens Missa Solemnis uitvoeren. Ook staat de wereldpremière van Zdeněk Adamec op het programma: het nieuwste theaterstuk van Peter Handke – winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2019.
Ook als je geen kaartje weet te bemachtigen, loont een verblijf in de stad tijdens Festspielzeit. Zo zijn er tijdens het jaarlijkse Fest zur Festspieleröffnung in het openingsweekend (dit keer op 17 en 18 juli) overal in de stad (in de openlucht en op podia in concertzalen, kerken en theaters) gratis toegankelijke voorstellingen, met als hoogtepunt een fakkeldans van 100 dansparen rondom de Residenzbrunnen. Daarna zijn er de Siemens Fest>Spiel>Nächte (siemens.at/festspielnaechte ) op de Kapittelplatz, met op videoschermen elke avond vanaf 18.00 uur concerten, opera’s en Jedermann-producties, zowel van het actuele jaar als voorgaande edities. Ook hier is de toegang gratis.

De honderdste verjaardag van de Salzburger Festspiele wordt ook gevierd met een grote jubileumexpositie in het Salzburg Museum. Op verschillende manieren wordt hier de geschiedenis en betekenis van het festival belicht. Zo zijn er in een filmzaal historische opnames te zien en komt er een podium voor livemuziek en theater. Hart van de expositie is het ‘archief’, met 100 iconische objecten die staan voor 100 jaar Salzburger Festspiele. Denk aan de jurk die Anna Netrebko in 2005 droeg voor haar rol als Violetta Valéry in Giuseppe Verdi’s opera La traviata of aan de fluit van Tamino in Mozarts opera Die Zauberflöte in de enscenering van Achim Freyer uit 1997. Symbool voor het oprichtingsjaar is het Jedermann-regieboek van Max Reinhardt, een bijzonder kleinood met in de kantlijn zijn met stift geschreven notities. Großes Welttheater – 100 Jahre Salzburger Festspiele, 25 april-31 oktober i salzburgmuseum.at

Lees meer over de geschiedenis en achtergronden van de Salzburger Festspiele in Oostenrijk Magazine 1/2020.

Oostenrijk Magazine editie 1/2020 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.

Meer in editie 1/2020

Google ads