[Advertorial]

5 favoriete motorroutes in Oostenrijk

Oostenrijk heeft motorrijders veel te bieden. Een decor van bergen en meren, goed onderhouden wegen en uitdagende bergpassen. Vooral in de zomer kun je er heerlijk toeren. 5 tips voor mooie, niet al te moeilijke tochten door het Alpenland.

Van Sankt Pölten naar Unterach am Attersee

Bij deze route begin je in het pittoreske stadje Sankt Pölten, de hoofdstad van Neder-Oostenrijk waar je voor vertrek al prima een paar dagen kunt doorbrengen. Vanaf hier is iets meer dan 225 kilometer rijden naar Unterach am Attersee in Opper-Oostenrijk: ook al zo’n prachtig Oostenrijks plaatsje aan de schilderachtige Attersee, het grootste meer van het Salzkammergut. De route er naartoe gaat, hoe kan het ook anders, omhoog en omlaag en voert je onder andere langs een ander bergmeer, de Ebensee. Kijk even op de kaart hoe je precies wilt rijden en waar je onderweg wilt stoppen.

stpoeltentourismus.at, salzkammergut.at

Rondje Schloss Kornberg

Op ongeveer 170 ten zuidwesten van Wenen in de deelstaat Stiermarken ligt Schloss Kornberg. De omgeving leent zich uitstekend om rond te toeren. Je kunt bijvoorbeeld een cirkelvormige route rondom het slot uitstippelen, in de buurt overnachten en het renaissancekasteel de volgende dag in het kasteel een rondleiding volgen, een van de tentoonstellingen hier bezichtigen, door de tuinen struinen of het nabije planetarium bezoeken.

schlosskornberg.at

Großglockner Hochalpenstraße

De panoramische tolweg Großglockner Hochalpenstraße verbindt het Salzburgerland met Karinthië. Het is een uitdagende route met schitterende vergezichten. Natuurlijk kun je ook van de hoofdweg af om in de bergachtige omgeving de bochtige B-wegen te verkennen. Plan je route goed van de tevoren, want je zit hier in een bergachtige omgeving waarbij je niet zomaar van het ene dal naar het andere kunt toeren.

grossglockner.at

Omgeving Oetz

Oetz in Tirol is vooral bekend als wintersportbestemming, maar ook tijdens de zomermaanden is het landschap prachtig: bossen, watervallen, schilderachtige dorpjes, bruggetjes en kronkelende wegen. Via de 1894 meter hoge bergpas Hahntennjoch, waar je lekker gas kunt geven en bochten moet sturen, rijd je langs de Plansee, waar je even lekker kunt pootjebaden of zwemmen, en dan door naar Garmisch Partenkirchen in Duitsland. Via het Sellraintal, een zijdal van het Inntal, koers je dan weer richting Oetz.

oetz.com

De Lungau vanuit Mauterndorf

De regio Lungau in het Salzburgerland is een populair gebied bij motorrijders en het mooie Mauterndorf is de favoriete uitvalsbasis. Maak een rondje Lungau door vanaf Mauterndorf in zuidelijke richting te rijden. Tegen de klok in rijd je om de berg heen, bijvoorbeeld via Unternberg, Madling, Tamsweg, Mariapfarr en Steindorf weer terug naar Mauterndorf. Natuurlijk kun je vele zijroutes nemen en andere dorpen bezoeken: vrijheid en een schitterende omgeving zorgen dat je je ver van Nederland voelt!

lungau.at

Goede voorbereiding

Waar moet je aan denken voordat je een van deze routes gaat rijden:

  • Heb ik nog een goede motorhelm?
  • Is mijn motorkleding geschikt voor deze route?
  • Welke spullen moet ik meenemen? Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidshesje voor jezelf en een eventuele passagier, een verbanddoos (in Oostenrijk verplicht) en een gevarendriehoek (verplicht voor motors met zijspan en trikes).
  • Heb ik de route goed uitgestippeld (belangrijk omdat je met bergen – en dus flinke barrières – te maken krijgt).
  • Hoeveel tussenstops plan ik in en voor welke bezienswaardigheden wil ik tijd uittrekken?
  • Waar ga ik onderweg eten en overnachten? Zoek bijvoorbeeld van tevoren al naar motorvriendelijke hotels of campings met een overdekte stalling en reparatiemateriaal.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.