Am Freitog auf’d Nocht montier’ i die Schi auf mei’ Auto

Nadat we het laatste examen van het derde semester hadden uitgezeten, ging ik met drie vrienden skiën. De ski’s werden dan wel niet op de auto gemonteerd, maar in de twintig jaar oude Skoda gepropt samen met alle andere bagage. De après-ski muziek werd aan gezet en toen kon de vakantie echt beginnen.

… und dann begib’ i mi in’s Stubaital oder noch Zell am See

Onze eindbestemming was het skioord Zell am See in het Salzburgerland. Normaal gesproken onbetaalbaar voor arme studenten, maar gelukkig konden we slapen bij de familie Eberl, ouders van Evelyn. Daar aangekomen kregen we een warm onthaal met wild hert, Knödel en Kraut. En natuurlijk Schnapps. Schnapps is namelijk goed voor lichaam en geest, zo luidt de Oostenrijkse filosofie.

… weil durt auf die Berg ob’m ham’s immer an leiwaund’n Schnee

De volgende dag gingen we (elk een veldfles met Marillenschnapps op zak) de berg op met de skilift. Daar waar het in het dal nog grijs en grauw was, scheen boven volop de zon. Voeg daar verse poedersneeuw aan toe en je hebt de perfecte skidag. De volgende drie dagen van het geweldige weekend verliepen net zo, altijd eindigend bij de après-skibar Schnapps Hans. Ja, Oostenrijkers houden dus van Schnapps. En bij de Schnapps Hans klonk elke dag het nummer van Wolfgang Ambros door de speakers:

Weil i wü’, Schifoan, Schifoan, wow wow wow, Schifoan,

weil Schifoan is des leiwaundste,

wos ma sich nur vurstelln kann.

´Schifoan´ is een Oostenrijkse skihymne van Wolfgang Ambros. Vrij vertaald vanuit een Oostenrijks dialect:

Vrijdagavond monteer ik de ski’s op mijn auto
en dan begeef ik me in het Stubendal of naar Zell am see
Want boven op de berg, ligt altijd geweldige sneeuw.

Want ik wil, skiën, skiën, wow wow wow, Skiën
Want skiën is het mooiste
Wat men zich maar voostellen kan

https://www.youtube.com/watch?v=mNkEs0bEe9s