Het zou mooi zijn als de rest van een leien dakje zou gaan.

De plek waar we gaan bouwen maakt het echter niet gemakkelijk. St. Oswald/Bad Kleinkirchheim ligt in een luchtkuuroord aan de grens van een natuurgebied en is een toeristisch gebied. Dit houdt in dat je niet alleen tijdens de winter te maken hebt met een bouwstop, maar ook ’s zomers van 20 juni tot 20 september. Dat daarnaast tussen 13.00 en 15.00 uur en tussen 21.00 en 8.00 uur niet gebouwd mag worden, doet het lijken alsof we in een bejaardenhuis aan de gang gaan…

Boottocht

Wij hadden mijn ouders meegenomen naar Oostenrijk om te laten zien waar we willen gaan bouwen en waarom juist daar. We hadden een aantal zakelijke gesprekken, maar zijn ook met de kabelbaan een kijkje op ‘onze berg’ gaan nemen. Het sneeuwde al een beetje en het was er prachtig! Boven op de berg zijn er zoveel wandelroutes; ik krijg al spierpijn bij het idee maar heb ook echt zin om die te gaan lopen! We hebben bovendien een rondvaart gemaakt over de Drau bij Villach, waanzinnig mooi en gratis met Gäste/Kärntenkarte.

Inmiddels is Franz aan het werk.

Franz gaat de bouw begeleiden samen met Frank (tussenpersoon). Eigenlijk zou de architect dit doen, maar van haar hebben we afscheid genomen omdat de samenwerking niet optimaal was. Gelukkig kwam Frank met Franz op de proppen. Franz houdt van Duitse ‘Pünktlichkeit’, bleek wel tijdens de gesprekken met de aannemers. We hadden een aantal offertes ontvangen en met drie zijn we in gesprek gegaan. Franz had een checklist gemaakt, alles werd besproken en na afloop ondertekend. De tweede dag had hij de punten die wij nog hadden aangedragen al verwerkt in zijn lijst en tijdens de gesprekken werd duidelijk dat hij zeer ter zake kundig is. Wat een verademing!

Aannemers waren niet enthousiast

De aannemers waren niet erg enthousiast over de combinatie gedeeltelijke ‘Massiv’-bouw en gedeeltelijke houtbouw. De overgang tussen hout en steen geeft vaak vochtproblemen en na enige twijfel van mijn kant (ik vond dat hout nu net zo leuk) hebben we besloten het huis toch volledig van steen te bouwen, te stucen en daarna nog gedeeltelijk met hout te beplakken. Vervolgens bleek onze keuze van de dakbedekking niet ideaal in combinatie met de hellingshoek, dus dat werd ook geen leien dakje….

Servus, Elselien