Oeps, ja oeps; het ontwerp voor ons vakantiehuis viel dus boven de begroting uit. Dat bleek niet alleen aan ons wensenlijstje te liggen, maar ook aan het bouwperceel. Dat perceel is – op zijn zachts gezegd – nogal steil. Bovendien is de voorkant smal en loopt het vervolgens waaiervormig uit naar achteren.
In Oostenrijk mogen gemeenten veel zelf bepalen en Bad Kleinkirchheim blijkt een zeer streng grondbeleid te hebben. Zo moet de afgegraven grond naar een depot worden gebracht (kassa) en aangezien we het niet ter plekke kunnen opslaan moet er ook weer grond gehaald worden (kassa)! Ook moesten er proefboringen op het perceel worden gedaan, want als er rotsen onder zaten moesten die opgeblazen worden… Uhhhhh!
Ik heb het al eerder geschreven: doordat we zelf in een vlak landje wonen, moeten we bij dit soort uitspraken echt even omschakelen!

Vide

Wij hadden er natuurlijk flink de pest in dat het zoveel duurder werd en hebben samen tot diep in de nacht zitten puzzelen. Hoe konden we het ontwerp zo aanpassen dat het nog te betalen zou zijn? Uiteindelijk hebben we de (misschien ook wel idioot grote) wellnessruimte verkleind.
Eigenlijk is het helemaal niet zo praktisch om een jacuzzi te hebben als je zo ver weg woont en hem niet regelmatig gebruikt. Ik herinner me nog die expositie waar 206 mensen ernstig ziek werden en zelfs 32 mensen overleden dankzij bacteriën in een jacuzzi. Dankzij het inkrimpen van de wellness kunnen we beneden een extra slaapkamer creëren en vervalt de derde bouwlaag. Wel wilden we een vide maken om het open karakter van het huis te handhaven en een ruimte te hebben waar onze jeugd zich terug kan trekken.
De tekeningen gingen terug naar de architect, maar die verzette zich prompt tegen het fenomeen vide. Zo’n open ruimte kennen ze daar niet: zal wel weer Tirools zijn of iets dergelijks dat dit niet past (zie het vorige blog)! Toch hebben wij onze vide laten tekenen. Het is juist heerlijk om zo’n extra plek in huis te hebben!

Watertje

Over het perceel stroomt ook een watertje. De architect vertelde dat dit via grote buizen zou moeten gaan lopen. In de categorie balen scoorde dit hoog. Ik vond het juist zo leuk dat er water naar beneden kabbelde. Maar de buis moest er toch komen, meteen vanaf het grondstuk van de buren. Helaas zijn er ook hier tal van regels en instanties om rekening mee te houden. Er moet nog heel wat water over de berg…

Servus, Elselien