De Gozzoburg: een begrip in Krems. Het stadspaleis staat er al sinds de 13e eeuw en is daarmee een van de oudste gebouwen van de stad. Door de jaren heen had het tal van functies.  Zo woonde er een stadsrechter, zat er ooit een bierbrouwerij in en diende het de laatste decennia als restaurant. Maar sinds een tijd staat het leeg. Zonde, zou je denken. Niets is minder waar, want midden augustus opent er restaurant Gozzo…

Een plek voor iedereen

Het bijzondere is dat onze school, IMC Fachhochschule Krems, het gebouw heeft gekocht. Dit betekent niet dat het restaurant een typische schoolkantine wordt. Gozzo, met vanaf het terras een prachtig uitzicht over het oude centrum van Krems, wordt een plek voor iedereen: studenten, toeristen en de ‘originele’ Kremsers. Het restaurant krijgt een uitgebreide wijnkaart met zowel wijnen voor een studentenprijsje als wat duurdere wijnen. Daarnaast zullen er alleen regionale producten verkocht worden en verbouwen we alle kruiden in onze eigen tuin. Verder zijn er plannen om een keer per maand een ‘DJ en cocktail night’ te organiseren. In de Gozzoburg komen ook twee collegezalen en onze studierichting krijgt er een eigen wijnkelder.

Wijnkaart

Toen ik voor het eerst over Gozzo hoorde, leek het me leuk om er te solliciteren. De Gasthof waar ik nu werk is namelijk vooral druk in de zomer en dus heb ik in de winter een ander baantje nodig. De manager Gozzo, Anna, is de moeder van een medestudent. Ik mailde haar of ik er eventueel aan de slag kan. Helaas: solliciteren kon op dat moment nog niet, maar ze vroeg of ik haar misschien al kon helpen met het maken van de wijnkaart. Natuurlijk zei ik ‘ja’. Inmiddels hebben we een mooie kaart samengesteld met alleen wijnen uit de regio, een groot deel daarvan van de wijngaarden van mijn klasgenoten. Naast klassiekers staan er een paar bijzondere flessen op de kaart, zoals een biodynamische wijn waarvan de vergisting in kleien vaten onder de grond heeft plaatsgevonden.
Inmiddels heb ik ook mijn officiële sollicitatie gehad en over een week krijg ik te horen of ik aangenomen ben.

Huiswijn

Toen de wijnkaart af was, miste er nog een ding: een rode huiswijn. De witte huiswijn was al uitgekozen: een Grüner Veltliner van Weingut Stadt Krems. Anna vroeg of ik met haar mee wilde om de rode huiswijn uit te zoeken. Bij Weingut Edlinger hebben we een aantal wijnen geproefd. Hoewel onze persoonlijke voorkeur de Merlot was, hebben we uiteindelijk toch voor een Zweigelt gekozen. Deze wijn is typisch voor de regio en valt waarschijnlijk het beste in de smaak bij de gasten. Ook past de Zweigelt beter bij de witte huiswijn Grüner Veltliner.

Mocht ik aangenomen worden, dan kan ik de Gozzoburg wel als mijn ‘hauptwohnsitz’ gaan opgeven. Door de week heb ik er dan les en in het weekend werk ik er. Maar als je bedenkt wat de Gozzoburg allemaal te bieden heeft (goed eten, wijnkelder, etc.), is dat volgens mij helemaal geen straf.

Shoana Jeffrey