Elselien de Zaaijer

We hadden al wel wat ideeën voor het ontwerp van ons (vakantie)huis: vier slaapkamers, een garage, sauna en natuurlijk een beetje Oostenrijkse stijl! Frank (tussenpersoon) werkte samen met een architectenbureau en zij zouden de tekening maken. Nu werken architecten in Oostenrijk toch wat anders dan in Nederland, in ieder geval deze! De prijzen zijn overigens ook anders. De crisis is redelijk weggebleven in Oostenrijk en architecten hanteren dan ook een fors tarief.
We hadden wat foto’s opgezocht van huizen die ons aanspraken maar ‘dat was Tirools’ en dus dat kon niet in Karinthië. Wij vonden dat wel grappig, ik heb in Nederland nog nooit een architect horen zeggen dat iets Fries was en dus bij ons in Gelderland niet kon. Er waren nog meer dingen anders dan we hadden verwacht. Zo heb je te maken met de dak-steilheid in verband met de sneeuwval, iets wat we in ons landje niet echt gewend zijn. Hier moet het gewoon tegen de regen kunnen. Trappen zijn in Oostenrijk eigenlijk altijd van beton zijn en bekleed met tegels. Verder is het verstandig om een houtkachel aan te schaffen en die zodanig te plaatsen dat deze het huis grotendeels kan verwarmen. Gas is er niet en als de stroom uitvalt ben je mooi de Sjaak. Wij gaan niet voor zo’n grote, traditionele Oostenrijkse kachel. We vinden dat niet mooi, hij neemt te veel plaats in, is niet handig voor mijn longentjes en is ook nog eens erg duur.
Eindelijk was het dan zover. We gingen de tekeningen bekijken. Samen met onze kinderen vlogen we naar Salzburg en huurden we een busje.
Op naar de architect…
De kamer stond enigszins blauw van de rook en ze schrok een beetje van de invasie van al die “de Zaaijertjes”, maar de tekening was geweldig. Wel vonden wij de woonkamer en de keuken te klein en was de garage zeer ongewenst een carport geworden. Na wat heen en weer schuiven werden die problemen opgelost en zouden we via Frank de nieuwe tekeningen krijgen en, niet geheel onbelangrijk, een prijsindicatie.
Na een paar weken kwam Frank langs met de tekening en de prijs… Twee ton boven de begroting… OEPS!
Wat nu…..

Servus, Elselien