Vliegtickets zijn best duur

Na drie heerlijke weken zo goed als niks doen in Nederland is het tijd om weer terug te gaan naar Oostenrijk. Met de bus dit keer, want vliegtickets zijn best duur als je een week van te voren nog wilt boeken. Het tweede semester van mijn studie International Wine Business gaat van start en er staat een hoop op het programma: drie herkansingen, tien nieuwe vakken en een sollicitatie bij een hotel. Afgelopen zomer vertrok ik naar het in Neder-Oostenrijk gelegen Krems an der Donau. Na een winter in Hinterglemm gewerkt te hebben kon ik in Nederland niet echt aarden, en toen ik op internet een drie jaar durende Bachelor studie zag over wijn was er niet veel wat me nog tegenhield om weer terug te gaan naar Oostenrijk. Nu ben ik sinds een aantal maanden officieel inwoner van Krems en al redelijk gewend. Het is voor Oostenrijkse begrippen een grote stad (24000 inwoners), maar ik vind het er als Nederlandse soms best klein. Gelukkig is bijna vijftig procent van de inwoners student en dus is er genoeg te doen. Ik kan toeristen overig adviseren in de lente of (na)zomer te komen, dan bruist de stad veel meer dan in de winter.

International Wine Business School

Afgelopen semester was vooral een introductie van de studie, met zowel ‘business’ vakken zoals Business Administration en Business Mathematics, maar ook wijnvakken: Viticulture (wijnbouw) en Chemistry en Microbiology. De studie is Engelstalig, hoewel sommige docenten hier en daar nog wat Duitse woorden laten vallen. De klas is een mix van Oostenrijkers die vooral van wijnboerderijen komen en internationalen uit veel verschillende culturen. Een groot contrast, want wij internationalen gaan best regelmatig uit en niet alle Oostenrijkers zijn dat gewend.

Professioneel wijn proeven

Met gemengde gevoelens ga ik Nederland weer voor een aantal maanden verlaten: het is jammer om vrienden en familie niet wekelijks te zien maar ook leuk om in een ander land zo’n bijzondere studie te doen. Het tweede semester krijgen we veel vakken op het gebied van marketing. Waar ik daarnaast echt naar uit kijk zijn vakken als ‘Wine Tasting and Description’: dan moeten we eerst heel professioneel wijn proeven (kijken, walsen, ruiken, proeven). De wijnen die na de les overblijven drinken we vervolgens met minder accuratesse op. We blijven natuurlijk wel gewoon studenten…
Prost!