De instantie die over de waterafvoer ging was niet erg snel… Het helpt het ook niet als er iemand met pensioen gaat en vergeet om jouw projectje over te dragen. Bleken ze het niet zo’n goed plan te vinden om vanaf de buren het water al door een buis te laten lopen. Al snel hadden we een oplossing: het bovenste gedeelte gewoon in een bedding laten lopen en vervolgens het onderste gedeelte door een buis. Kijk, water daar hebben wij Nederlanders wel verstand van en oplossingen zoeken zijn we ook goed in toch? De instantie reageerde enthousiast en vol goede moed werd de vergunning aangevraagd. Nu moest er echter eerst door de milieu-afdeling naar gekeken worden. Daar waren ze vast toe aan een nieuwe bril, want ook dat duurde en duurde maar. Belangrijk was dat er geen algen en dergelijk in de buizen konden groeien en dat er geen kikkers in zouden kunnen vallen. Kikkers ja… geen kinderen. Toen het advies eindelijk gereed was en de hele aanvraag naar de gemeente ging, moest die het uiteraard ook toetsen.

De weg

Een goede, duidelijke manier van communiceren naar de omwonenden hebben ze wel in Oostenrijk. Alleen belanghebbenden mogen de tekeningen komen bekijken. In Nederland mag iedereen dat, zodat er vaak ellenlange vertragingen ontstaan. De directe buren mogen hun zienswijze bekend maken en de gemeente toetst vervolgens in samenwerking met de architect of hun eventuele bezwaren gegrond zijn en het plan moet worden aangepast.
Bij ons waren er wat vragen over de weg. Het is een niet geasfalteerd straatje vol butsen en kuilen. Wij laten dat nu in z’n geheel fotograferen en filmen, zodat de schade na het bouwproces goed kan worden bepaald en de weg gerepareerd. Alle huiseigenaren zijn gezamenlijk eigenaar van die weg, dus hun zorg is volkomen terecht. Al vragen wij ons wel een beetje af wat er nog te vernielen valt… Daarnaast wordt het plan onder meer getoetst op isolatiewaarde, lichtinval, het aantal parkeerplaatsen en – niet geheel onbelangrijk – de keerwandjes om de berg tegen te houden. Wij willen die muurtjes van natuursteen laten maken en er aan één kant een buitendouche in laten maken. Dat was blijkbaar niet gebruikelijk, want hierover zijn de nodige mails heen en weer gegaan!

Frank

Heel belangrijk met al deze rompslomp is onze tussenpersoon Frank, die alle contacten voor ons onderhoudt. Omdat we zover weg zijn en druk met ons dagelijks leven is dat echt een goede oplossing.

Servus, Elselien