‘Grüß Gott, was möchten Sie bestellen? Das 4-gänge Menü? Gerne.’
De dame en heer aan tafel zeven staren me een beetje verward aan. Ik herhaal mijn vraag en probeer zo duidelijk mogelijk Duits te spreken. Nu word ik gelukkig wel verstaan. Als ik in de bediening werk, moeten gasten altijd wennen aan mijn dialect, maar dat lijken ze niet erg te vinden. ‘Ah, eine Holländerin!’, zeggen ze dan. ‘Kennst du Linda de Mol?’

Sinds ik een maand geleden na een vakantie terugkwam in Krems is mijn leven nogal hectisch. Zo ben ik aan de slag gegaan bij restaurant Gozzo, de job waarvoor ik in mei solliciteerde. Het restaurant is begin september geopend en dat betekent hard werken, maar het is ook leuk en leerzaam. Ik moet bijvoorbeeld vaak wijnadvies geven en mijn Duits wordt steeds beter. Deze maand was extra hectisch omdat ik al mijn vrije tijd moest besteden aan leren. Gelukkig zijn m’n tentamens inmiddels voorbij en kan ik volop genieten van alles wat Oostenrijk te bieden heeft.

Zo zijn de Heurigen op het moment volop in bedrijf. Heurigen zijn restaurants, meestal van wijnboeren, die een aantal keer per jaar voor een bepaalde tijd hun deuren openen. Op de Kremser Heurigen Kalender is te zien welke Heurigen wanneer geopend zijn. Als je er heen gaat, hoef je niet bang te zijn dat je met een lege portemonnee thuis komt: een fles wijn is spotgoedkoop, want er wordt alleen wijn verkocht van de eigen wijngaard voor een ‘ab-hof Preis.’ Daarnaast bestel je dan bijvoorbeeld Brettljause (vlees- en kaasplank) met brood en als dessert Rotweinkuchen. Daarna heb je dan nog genoeg geld over om een fles wijn (of twee) te kopen voor thuis.

Mijn twee vrije dagen zijn inmiddels weer voorbij en tot de universiteit weer start, werk ik nog even fulltime. Vanavond was het weer een drukke avond waarop ik wederom vragen kreeg over bekende Nederlanders. Misschien moet ik toch maar eens googlen wie ‘Rudy Karel’ is.

i gozzo.at
i Rudi Carrell

Foto: Fernando Pereira / Anefo (Nationaal Archief), via Wikimedia Commons