Het is juli. Dat betekent dat het gehele noordelijk halfrond vrij is van colleges, tentamens en meer van dit soort perikelen. In Oostenrijk dus ook, gelukkig. Ik vind dat ik deze pauze welverdiend heb, na de helft van mijn geplande tentamens te hebben gemaakt. De overige tentamens heb ik verplaatst naar september, want het was veel te lekker weer om te leren (echt). Om even afstand te nemen van al die hitte in Krems ben ik nu op vakantie in het ‘hoge noorden’.

Residentie ‘thuis’

Tot op heden begreep ik niet waarom iemand ervoor zou kiezen om zijn vakantie te spenderen in Nederland (veel te koud. Toch ben ik er nu zelf ook voor gezwicht. Dat komt omdat ik er een gratis accommodatie heb waar elke ochtend verse jus klaar staat, mijn kleren worden gewassen en er voor me wordt gekookt: residentie ‘thuis’. Wat is dat heerlijk na een jaar lang op jezelf te hebben gewoond in een vreemd land. Vorige week kwam er ook een Oostenrijks klasgenootje overnachten in de residentie. Terwijl ik haar rondleidde door ons landje, ondervond ik: Nederland is zo slecht nog niet.

Guided tour

Het klasgenootje kreeg een ‘guided tour’ door Nederland waar menig reisorganisatie nog een puntje aan kan zuigen. Natuurlijk kwamen de standaard toeristenattracties aan bod. Zo deden we in Amsterdam een Canal cruise, lunchten we op het Leidseplein en maakten we foto’s bij de ‘I Amsterdam’-letters voor het rijksmuseum. En ja, ze heeft ook de binnenkant van een coffeeshop gezien. Wat echter meer indruk op haar maakte, was het overnachten in de duinen van Bloemendaal aan zee,  een roadtrip maken door het land en een festival bezoeken met mijn Nederlandse vrienden. Als het met de wijn niks wordt, kan ik altijd nog een carrière beginnen als reisleidster.

Maar zo ver is het nog niet. Over een maand vlieg ik weer terug naar Oostenrijk, om hopelijk over twee jaar mijn Bachelor in International Wine Business te halen. Nog even ploeteren dus. Gelukkig kan ik zo nu en dan even naar Nederland om af te koelen.