Inmiddels heeft ons huis een dak. De binnenzijde van de kapconstructie hebben we zo laten maken dat de houten balken in het zicht blijven. Als je dat een paar jaar geleden tegen mij gezegd zou hebben, had ik het niet geloofd.

Wat kan je smaak, ook afhankelijk van het land natuurlijk, veranderen!

Het zijn spannende keuzes. De metaal-kunststof kozijnen zou ik in Nederland ook niet kiezen maar het moet voor ons geen klushuis worden. De kleur leverde de nodige discussie op; wij hebben antraciet gekozen, ook voor de binnenzijde en de roedeverdeling. Ik ben erg benieuwd hoe dat wordt, het is ons van alle kanten afgeraden… maar ja: eigenwijze Hollanders hè! We wachten vanaf april nog op een aantal offertes: je moet zelf geduld hebben, maar vervolgens wel steeds snel beslissen.

Het huis is net anders op het perceel gezet dan de architect had berekend.

De balkconstructie en de plek van de garage zijn op het laatste moment nog gewijzigd. Eerst waren we bang dat je vanuit het pad langs het huis bij veel sneeuw zo het dak van de garage op zou lopen. Niet echt veilig natuurlijk. Nu is de garage iets hoger komen te staan, waardoor je vanuit de slaapkamers nog een stukje ervan ziet. Niet onze eerste keuze, maar wel veiliger!
Echt vervelend is dat de aannemer nu beweert dat de garagedeuren niet in de offerte zitten, terwijl dat volgens onze bouwovereenkomst wel zo is. Dat ontdekten we toen we de garage alsnog, op advies van onze ‘fietsvriend’, wilden laten isoleren en dus om een meerprijs vroegen.

De kachel was en is ook een aardig puzzeltje.

Wij dachten dat er met de Kamin de kachel werd bedoeld, maar een kachel blijkt een Kaminherd te zijn. De Kamin zelf is het binnenste gedeelte waarin de afvoer (en eventueel aanvoer) van lucht geregeld wordt. Dat moet dus al in de bouw worden meegenomen. Er komt ook een deurtje in, zodat je daar vandaan het schoorsteenkanaal kunt schoonmaken. De architect had dat deurtje eerst in een slaapkamer gepland. Echt heel erg handig voor het schoonmaken; wij hebben het deurtje nu in de woonkamer laten plaatsen. Als de kachel klaar is, moet hij gekeurd worden door een erkend bedrijf. En dan moeten we nog rekening houden met de vloerverwarming, want die mag niet onder de kachel doorlopen. Kortom: er komt nog best veel bij kijken, maar het is echt wel heel spannend om te zien dat alles waar we zo lang over hebben nagedacht nu werkelijkheid wordt!

Servus, Elselien