Wat kunnen ze bouwen die Oostenrijkers! Wij zijn echt onder de indruk. Zo langzaam als alle voorbereidingen gingen, en dan met name de vergunningen, zo snel gaat de bouw.

De bedoeling is dat het dak er eind juni op zit!

Dat is belangrijk, want dan begint het toeristenseizoen en mag er in verband met de overlast niet meer aan de buitenzijde gebouwd worden. Voor ons nu even vervelend… maar de komende honderd jaar (we zijn van plan om stokoud te worden in de bergen) hebben we zelf dus ook geen (over)last.
Eind april zijn we gaan kijken. Helaas regende het heel erg hard, dus we hebben op de bouwplaats niemand ontmoet. Wel hebben we genoten van wat al klaar is.

We hebben overleg gehad met de elektricien.

Of je nu in Nederland of Oostenrijk een huis bouwt; dat is wel een dingetje! Waar komt een lamp? Waar doe je het licht aan? Waar komen de stopcontacten, bewegingsmelders, spotjes, dimmers en alle andere aansluitingen? We stellen een heel domotica-plan op. Straks kunnen we niet alleen vanaf de bank in Nederland zien wie er voor de voordeur staat, we kunnen de deur ook op afstand openen, de verlichting aandoen en de verwarming regelen. Dat gaat ver, maar als je er zelf niet woont, kun je nu eenmaal niet zeggen: “Wacht maar even, we komen er aan”.
Om dingen als sanitair en deuren uit te zoeken, zijn we een hele dag met de aannemer op pad geweest. Over het sanitair hadden we al goed over nagedacht, dus daar hoefden we alleen nog maar de puntjes op de i te zetten. De deuren waren een ander verhaal. In Nederland hebben wij gewoon deuren van een bouwmarkt. In onze Oostenrijkse offerte stonden deuren van € 600,- per stuk. Eerlijk is eerlijk… ik dacht dat ze voor dat geld wel bijna van de goudsmid moesten komen. Bovendien bleek dat de prijs voor de meest simpele exemplaren. De deuren die wij echt mooi vonden, kosten meer dan het dubbele: en dat dus maal dertien, want zo veel deuren zijn er in het huis. Gelukkig hebben wij redelijk dezelfde smaak en kunnen we snel beslissen.

We zijn ook bij het bedrijf geweest dat ons balkon en de houten dakconstructie maakt.

Dat zijn echte vakmensen, zo gaaf! Ik wilde graag oud hout gebruiken, maar dat bleek onbetaalbaar. Bovendien: in de buurt is onlangs een prachtig huis gebouwd met oud hout en dat bleek na een maand al ongenode gasten te herbergen: houtwormen!

We zouden eind juni teruggaan, maar zo lang kunnen niet wachten… met Hemelvaart gaan we weer!

Servus, Elselien