Mijn droomkeuken staat straks in Oostenrijk en niet in Nederland… dat is natuurlijk wel een puntje! Hij wordt heerlijk groot. Dat komt omdat we uiteindelijk het woon- en het keukendeel hebben omgedraaid. De architect had de keuken bij de openslaande deuren naar het balkon gepland, maar daar konden we alleen een heel klein keukentje plaatsen.

Dat was nu net niet de bedoeling.

De architect gaf ook aan dat ze niet van koken hield en tja: Ik dus wel! Bovendien kwam in haar ontwerp de zithoek in het donkere gedeelte. Na eindeloos turen kwamen wij opeens op het idee om het om te draaien, zodat we nu vanuit de zithoek een prachtig uitzicht hebben én we een keukenblok van ruim vijf meter kunnen plaatsen, met aan de andere kant ook nog een spoeleiland waaraan je kunt zitten. Kijk… daar word ik nu blij van! Immers, als je een huis hebt voor acht à tien personen moet je daar fatsoenlijk voor kunnen koken. Je wilt je bier, fris en wijn koud hebben staan en het is ook fijn als je gewoon tien pizza’s in de oven kunt gooien omdat je geen zin hebt om te koken.

Het was duidelijk dat we een ruim budget moesten uittrekken.

Je plaatst zo’n keuken maar één keer en wilt er dan jaren mee doen. We hebben eerst gekeken bij de gebruikelijke adressen in Oostenrijk, maar daar kon ik niet slagen. Uiteindelijk ben ik geslaagd in Spital am Drau, een iets grotere plaats bij Bad Klein Kirchheim. De eigenaar snapte wat wij bedoelden en dacht goed met ons mee. Zo belangrijk! Ik heb eindeloos zitten kijken wat ik wilde en na de uiteindelijke tekening en prijsopgave ging Rik akkoord. Superblij mee!

We gaan koken op een keramische kookplaat.

Een cooker of waterkoker is dan niet nodig omdat je water supersnel aan de kook is. Het wordt een los fornuis van 90 cm. Daarnaast wordt de keuken van hout en de werkbladen van zwart graniet. Er komen twee koelkasten en een diepvrieskastje en natuurlijk ook een combimagnetron. Als ik nu vertel dat er al een doos klaar staat met een keukenweegschaal, een mixer en diverse beslagkommen, deegrollers en bakvormen snappen jullie een beetje waarom ik die keuken zo belangrijk vind. Het allerleukste vind ik het “koffiekastje”. De bedoeling is dat onze gasten straks gewoon lekkere koffie kunnen pakken. Geen gedoe met eigen koffie meenemen en dergelijke. Hopelijk werkt dat zoals wij hopen en worden onze gasten net zo blij van onze keuken als wijzelf!

Servus, Elselien

* Er komt geen plafond in; je kijkt dus tegen het dak aan
* De rode stoelen zijn door de ontwerper toegevoegd, dat wordt wat anders.