Arche Noah

Blaue Zillertaler, Balutten­appel, Charlamowsky… Het zijn slechts drie van ruim zesduizend cultuurplanten waarvan de vereniging Arche Noah in Schiltern het zaad bewaart, vermeerdert en zaait.
Pavillon Schloss Schiltern

Pavillon Schloss Schiltern

Bij een bezoek aan hun ‘voorbeeldtuin’, de voormalige tuin van kasteel Schiltern word je ondergedompeld in de wondere wereld van vergeten vruchten, kruiden en planten. Je kunt er een rondleiding volgen, zaad kopen of een van de vele evenementen bezoeken die de tuin organiseert. Een voorbeeld is het jaarlijkse chilifestival, met proeverijen, kookdemonstraties, muziek en ‘pure’ markt.

De vereniging Arche Noah werd ruim een kwart eeuw geleden opgericht. De initia­tiefnemers – allemaal vrijwilligers – verzamelen oude zaadsoorten bij tuinen en boerderijen in heel Oostenrijk en de omringende landen. Tot voor kort was het daar gebruikelijk dat iedere boerin of tuinier het eigen zaadgoed vermeerderde. Nu steeds meer mensen zaadgoed in de winkel kopen (waar de keuze erg beperkt is), gaat kennis over het zelf ­vermeerderen verloren en dreigen veel oude rassen uit te sterven. Arche Noah wil dit tegengaan.

Verein ARCHE NOAH — Gesellschaft für die Erhaltung der Kulturpflanzenvielfalt & ihre Entwicklung, Obere Straße 40 in Schiltern, arche-noah.at
Iron Curtain Trail Luc Oteman
Mountainbiketrail Mutters
Pavillon Schloss Schiltern
© Matthias Ledwinka
Waldviertler Whisky
Schloss Grafenegg