Evenementen & Exposities

Albertina Modern Wenen: Kunst uit de jaren tachtig

De kunst van de jaren tachtig is kleurrijk, veelzijdig en alles behalve saai. Het Albertina Modern viert dit decennium met een overzichtstentoonstelling met 165 werken, van Cindy Sherman tot Jeff Koons.
Twee schilderijen

Isolde Joham, Electric Rider, 1981 © Isolde Joham | Foto: Olga Pohankova en Sandro Chia (*1946), Verso Damasco, 1981 © Bildrecht, Wien 2021

Het Albertina Modern, een van twee vestigingen van het Weense Albertina Museum, is een van de grootste musea voor moderne en eigentijdse kunst in Wenen. In dertien volgepakte zalen is hier de komende maanden een tentoonstelling te zien met kunst uit de jaren tachtig. Kenmerkend voor dit decennium is dat niet langer één stijl overheerst, zoals abstractie of popart, maar dat er sprake is van ongekend stilistisch pluralisme en veelvuldig ook het gebruik van ‘beeldvondsen’ uit voorbije eeuwen.

De expositie zet de jaren tachtig neer als het begin van het post-modernisme in de beeldende kunst. Na de jaren van minimalisme en conceptuele kunst komt er ruimte voor een neo-expressieve kunst die getuigt van een nieuw verlangen naar figuratieve beelden, symbolen en verhalen.

Izhar Patkin, Don Quijote Segunda Parte, 1987

Izhar Patkin, Don Quijote Segunda Parte, 1987 © Izhar Patkin

Jeff Koons en de Oostenrijkers Erwin Wurm en Franz West ontdekken en citeren kitsch. Francesco Clemente grijpt terug op oude mythologie, Cindy Sherman en Robert Longo stellen met hun werk opvattingen over permanente artistieke vernieuwing en originaliteit in de kunst ter discussie. De feministische kunst van Barbara Kruger en Jenny Holzer verklaart de oorlog aan de mannelijke dominantie en de consumptiefixatie van de Amerikaanse samenleving.

Ook de tijd waarin de kunstenaars leven, wordt weerspiegeld in hun werken. De jaren tachtig worden die wordt gekenmerkt door grote politieke en sociale omwentelingen. Denk aan de opkomst van de eerste pc’s en videospelen, het neoliberalisme dat onder invloed van Margaret Thatcher en Ronald Reagan voet vat, de hereniging van Duitsland, de Tsjernobyl-ramp en de om zich heen grijpende, nieuwe ziekte AIDS. Je ziet het in Basquiat’s schedels, in Haring’s rode kruisen en wonden, in Philip Taaffe’s schietschijven.

Toch maken de 165 werken in het retrospectief als geheel geen sombere indruk, want de kunst van de jaren tachtig is bovenal kleurrijk en speels. Bepaald geen saaie tentoonstelling dus.

Die Kunst der 80er Jahre, t/m 13 februari, Albertina Modern, Karlsplatz 5 in Wenen, albertina.at
© Isolde Joham | Foto: Olga Pohankova
Turandot - Bühne na de pause
Niederösterreich Gartensommer Niederösterreich-Werbung
Salzkammergut Narzissenfest
© Sebastian Toth
Bregenzerfestspiele andereart pigrafik
© Mozarteum Salzburg
Salzburger Adventsingen