Evenementen & Exposities

Heidi Horton Collectie

Kunstverzamelaar Heidi Goëss-Horten opende kort voor haar overlijden in juni 2022 in hartje Wenen een nieuw museum voor haar collectie van vooral westerse kunst uit de 20e eeuw. De openingsexpositie is nog tot begin oktober te zien.

Heidi Horten Collection Raws

Lena Henke, Ur-Mutter, 2019 © kunst-dokumentation.com / Manuel Carreon Lopez

Duitse expressionisten (Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Mark Rothko), Pop Art-kunstenaars uit Amerika (Andy Warhol, Roy Lichtenstein) en internationaal bekende kunstenaars als Marc Chagall, Georg Baselitz, Francis Bacon en Damien Hirst… Het zijn enkele klinkende namen uit kunstverzameling die miljardair Heidi Goëss-Horten (1941-2022) in de loop der jaren heeft opgebouwd. Een groot deel van de collectie (schilderijen, grafiek en sculpturen) is publiek toegankelijk in Hortens privémuseum in hartje Wenen.

Open

Heidi Horten Museum

Façade museum Palais Goëss-Horten  Foto: Rupert Steiner © Heidi Horten Collection

Het museum Palais Goëss-Horten is gevestigd in de zogeheten Hanuschhof, naast de Burggarten en het Albertina Museum. Op 1.500 m2 tentoonstellingsruimte zullen de kunstwerken hier voortaan worden gepresenteerd. De openingsexpositie Open toont werken die exemplarisch zijn voor hoe de collectie van Heidi Goëss-Horten zich in de loop van decennia heeft ontwikkeld, met drie thematische zwaartepunten. Allereerst de lichtwerken van de collectie – met een object gemaakt van neonbuizen door Dan Flavin als eerste aankoop in 2001. Vervolgens werken waarin het schrift als fenomeen centraal staat, zowel in klassieke schilderijen als in lichtwerken. Een derde ‘hoofdstuk’ tenslotte is gewijd aan de existentiële confrontatie tussen de fysieke buitenwereld en het innerlijke leven van de men, en de verhouding van de mens tot dieren en de natuur. Te zien zijn werken van een dertigtal kunstenaars, onder wie Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Damien Hirst, Brigitte Kowanz,   Tim Noble & Sue Webster, Margherita Spiluttini en Erwin Wurm.

Heidi Horten

Heidi Goëss-Horten in jonge jaren Foto: © Archiv Heidi Horten Collection

De vermogen dat aan de collectie ten grondslag ligt, is voornamelijk afkomstig uit Hortens eerste huwelijk. Haar toenmalige echtgenoot Helmut Horten overleed in 1987 en liet haar naar schatting 2,42 miljard euro na. Een deel van dat geld verdiende hij tijdens het nationaalsocialisme door onder meer de aankoop van warenhuizen die joodse families noodgedwongen moesten verkopen. Hij wordt dan ook beschouwd als een profiteur van het naziregime. In het nieuwe museum zal de collectie ook in deze context worden belicht.

Open, t/m 2 oktober 2022, Heidi Horten Collection, Hanuschgasse 3 in Wien, hortencollection.com

Het museum is elke donderdag van 18.00-21.00 uur gratis toegankelijk (alleen met geldig tijdslot-ticket).
Heidi Horten
Turandot - Bühne na de pause
Niederösterreich Gartensommer Niederösterreich-Werbung
© Sebastian Toth
Bregenzerfestspiele andereart pigrafik
© Mozarteum Salzburg
Salzburger Adventsingen