Boeken

Oostenrijks mooiste plekjes 2021

De Wiegensee in Vorarlberg, een veenmeer in de bergen, is gekozen tot mooiste plek van Oostenrijk in 2021. Het boek waarin deze en 26 andere bijzondere plekjes in Oostenrijk worden voorgesteld, leest als een alternatieve reisgids.
9 Plätze, 9 Schätze 2021

De mooiste plekjes van Oostenrijk in 2021. Burgenland: Willersdorfer Schlucht, Karinthië: Blumenberg Mussen, Neder-Oostenrijk: Sitzendorfer Kellergasse, Opper-Oostenrijk: Gimbach im Weißenbachtal, Salzburgerland: Krimmler Wasserfälle, stiermarken: Handwerkerdörfl in Pichla, Tirol: Gschnitztal, Vorarlberg: Wiegensee, Wenen: Blumengärten Hirschstetten. © ORF

In de wedstrijd 9 plätze 9 schätze nemen ‘natuur- en cultuurschatten’ uit heel Oostenrijk het tegen elkaar op in een live-televisieshow compleet met jury en televoting door de kijkers. De verkiezing van 2021 is gewonnen door de Wiegensee in Vorarlberg.  Het schilderachtige bergmeer ligt boven Partenen in Montafon op een hoogte van meer dan 1.900 meter en is alleen te voet bereikbaar: Een wandeling van anderhalf  à twee uur. Wie deze ‘schat’ wil vinden, moet er dus wel wat voor over hebben, maar de weg is hier het doel. De tocht omhoog voert namelijk door het bijzondere landschap van het Europees Beschermd Gebied Verwall, met 120 vierkante kilometer het grootste beschermde gebied in Vorarlberg.

Wiegensee

Wiegensee © ORF / Hanno Thurnher

De Wiegensee ligt aan de voet van de Versalspitze, schilderachtig ingebed in een berghelling, de zogenaamde wieg, en is ontstaan door gletsjerbewegingen. Het veenlandschap rondom het meertje is van internationaal belang vanwege een bijzonder botanisch fenomeen: Grassen en mossen groeien vanaf de oever op het wateroppervlak, waar ze in de loop der tijd een dicht netwerk vormen. Dit plantendek, ook wel drijvend gras genoemd, ziet er stabiel uit, maar is het niet – wie erop stapt zou erin wegzakken. Het is dan ook verboden om op de oeverzone te lopen omdat dit de gevoelige heideplanten zou vernietigen. Daarom zijn er extra loopbruggen gebouwd voor wandelaars, zodat het kwetsbare veen niet wordt aangetast. Zwemmen in het meer kan en mag dus al helemaal niet.

7 x 27 plekjes

Sinds 2014 doen elk jaar 27 ‘mooie plekjes’ (drie per deelstaat) mee aan de wedstrijd 9 Plätze, 9 Schätze. Na een voorverkiezing gaat er per deelstaat een kandidaat naar de finale. Het is nu al de vierde keer dat Vorarlberg de wedstrijd wint – na het Formarinmeer en de Rote Wand (2015), de Körbersee (2017) en de Lünersee (2019).  De tweede en derde plaats ging in 2021 naar het Gschnitztal in het Tiroolse Wipptal en  het handwerkersdorp in Pichla  in Stiermarken.

Net als in voorgaande jaren is er ook na de uitverkiezing een (Duitstalig) boek verschenen waarin alle 27 genomineerden voor ‘mooiste plek’ met beeld en tekst worden voorgesteld, inclusief informatie over bereikbaarheid en contactgegevens, zoals sites van de betreffende toerismebureaus. Deze boeken, waarvan er inmiddels zeven zijn verschenen vormen met elkaar een prachtige alternatieve reisgids naar inmiddels in totaal 189 bijzondere uitstapjes voor je vakantie in Oostenrijk.

9 Plätze, 9 Schätze. Lust auf Österreichs Besonderheiten, € 24,90,  Kral Verlag  

Bij de uitgeverij zijn ook de edities uit voorgaande jaren verkrijgbaar (zoekterm ‘9 Plätze’)