Bezienswaardigheid

Kasteelpark Laxenburg

Verreweg het mooiste park in de directe omgeving van Wenen is het schilderachtige Engelse landschapspark Laxenburg: 280 hectare groot met 10 kilometer wandelpaden, tal van bouwkundige monumenten en drie kastelen: Alten Schloss, Blauer Hof en Franzensburg.
Gotische brug

Gotische brug

Kaartje park

Vanaf 1306 tot aan het einde van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie was Laxenburg een belangrijke voorjaars- en jachtresidentie van de Habsburgers. Keizerin Maria Theresia (1717-1800) liet zelfs een lange, aaneengesloten laan van Schönbrunn naar Laxemburg aanleggen: over de route van de huidige Schönbrunner Allee. Ook de niet meer bestaande Laxenburger-spoorlijn werd speciaal gebouwd voor de verhuizing van het keizerlijk hof naar het ongeveer 17 kilometer ten zuiden van de hoofdstad gelegen Laxenburg en vice versa.

Keizer Franz Joseph I (1830-1916) en ‘zijn’ Sisi brachten in Laxenburg hun wittebroodsweken door en twee van hun vier kinderen – Gisela en Rudolph – werden er geboren. Keizerin Elisabeth maakte lange ritten te paard door het park. Nu is de 7,7 km lange Sisi-wandelroute (7,7 km) naar haar vernoemd.

Afgedwongen geschenken

Franzenburg

Franzenburg

De Franzensburg – op een schiereiland in een grote vijver, bereikbaar via een brug of met de veerboot – kan als enige van de drie kastelen tijdens rondleidingen worden bezichtigd. Het neoklassieke kasteel met veel marmer en hout werd tussen 1798 en 1801 gebouwd in opdracht van keizer Franz I als museum/representatieruimte voor het huis Habsburg. De ‘schenkingen’ uit het hele rijk aan zowel bouwmateriaal als inrichting waren bepaald niet altijd vrijwillig. Je zou kunnen zeggen dat het kasteel goeddeels bij elkaar gestolen of afgedwongen is.

Toevoerkanaal

Toevoerkanaal

Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over het park: de echte attractie van Laxenburg. Het areaal is zo groot dat je er urenlang kunt wandelen, voorbij aan onder meer een romantische goudvisvijver, een toernooiplaats, een ijskelder, een ridderzuil, een prachtig groen lusthuis met barokke plafondschilderingen en een metershoge houten duiventil op pilaren: vroeger onderdeel van de (gesloopte) boerderij die het hof van voedsel voorzag. Bovenal is het uitgestrekte park een Natura 2000 gebied (sinds 2001) met een groot aantal verschillende bomen, platen en waterpartijen en dieren, dat bovendien elk seizoen weer een ander kleed aantrekt.

Groene lusthuis

Groene lusthuis

Kasteel en park worden tegenwoordig beheerd door de Schloss Laxenburg Betriebsgesellschaft (met vertegenwoordigers van de stad Wenen en de deelstaat Neder-Oostenrijk). Het park is het hele jaar door geopend; slot Franzensburg tussen juli en november. Het complex is bereikbaar met bus 200 vanaf Wenen Hauptbahnhof. Vanaf de halte Laxenburg Franz-Josephs Platz wandel je in 4 minuten tijd naar de kassa bij de ingang van het park, waar je een bescheiden entreeprijs betaalt.

Klik hier voor een virtuele tour langs het plafondschilderij in het groene lusthuis (foto rechts).

Meer informatie, ook over bootverhuur, gastronomie en rondleidingen in de Franzensburg: Schlossplatz 1 in Laxenburg, schloss-laxenburg.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Tierwelt Herberstein - Ingang
Seisenbergklamm © SalzburgerLand Tourismus
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Franzenburg
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann