Bezienswaardigheid

Hallstatt

Tekst: Emely Nobis

Hallstatt in Opper-Oostenrijk leidt een dubbelleven. Het schilderachtige oord werd in 2012 nagebouwd in de Chinese provincie Guangdong. De kopie is een woonwijk voor welvarende Chinezen in een stad die duizendmaal de omvang van het origineel heeft. Het echte Hallstatt (negenhonderd inwoners) prijkt op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is een van de meest gefotografeerde plaatsen in Oostenrijk. Dankzij de zoutwinning waren de bewoners in vroegere eeuwen rijk. Dat wordt weerspiegeld in de fraaie barokke architectuur met pastelkleurige houten huizen. Ook de ligging tussen de Hallstätter See en het steile Dachsteingebergte imponeert. Het mooiste perspectief op dit pittoreske ensemble heb je vanaf een boot op het meer.

Het stadje zelf heeft romantische straatjes, een gezellig marktplein en een museum over de geschiedenis, maar de meest aparte attractie is toch wel het knekelhuis naast de parochiekerk. Zeker de helft van de twaalfhonderd schedels die hier liggen opgestapeld, is beschilderd met naam of initialen van de overledene en/of fraai gedecoreerd met bloemen, bladeren en religieuze symbolen. De traditie ontstond in de 19e eeuw: omdat het kleine kerkhof van Hallstatt met grondgebrek kampt, worden graven relatief snel geruimd. Dankzij de beschildering kan men overleden familieleden toch ‘herkennen’.

Bezoek Hallstatt bij voorkeur in het voor- of naseizoen, want ’s zomers zijn er wel erg veel toeristen. De meest vrijpostigen zien het hele plaatsje als openluchtmuseum, tot achter de voordeur van de huizen. Vandaar de bordjes op sommige deuren: Privat, do not enter.

hallstatt.net

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burg HochosterwitzWikimedia Commons / Arcomonte26
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Franzenburg
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting Nauders Tirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar © Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Wiener Staatsoper © Christian Stemper 2012
Rattenberg © Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Hallstatt
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
© Oostenrijk Magazine
Onderaards meer in de zoutmijn © Kossmann