3. Wijnmeditatie

Afgelopen week was ik weer even terug op de basisschool. Daar hadden we weleens ‘buitenles’: kikkervisjes vangen, slootwater bestuderen, enzovoort. Wie Wine Business studeert krijgt ook regelmatig een buitenles. Dan gaan we de wijngaarden in en wordt alles wat we in de normale les leren in de praktijk toegepast. Dat is niet altijd leuk: drie uur in de regen staan valt tegen. Maar deze week was het mooi weer en werd er op een bijna filosofische wijze lesgegeven…

Biodynamische wijnbouw

Voor het vak Viticulture 2 hebben we een andere docent dan viticulture 1. Waar we in het eerste semester over de hele wijnbouw leerden, leren we nu alleen maar over biologisch en biodynamisch wijn maken. De docent is een hippie van net dertig en een propagandist van de biodynamische wijnbouw. Alles wat biodynamisch is, is heilig. Al het andere is ronduit slecht. Hoewel er wel dingen op aan te merken zijn, weet de beste man wel heel goed waar hij over praat en is het interessant om naar hem te luisteren. Na een paar uur in het klaslokaal nam hij ons mee naar een biodynamische wijngaard voor een lesje wijnmeditatie.

Spirit of the landscape

Onze docent heeft ook iets tegen weer voorspellende apps. Het weer moet je namelijk aanvoelen. En dus zaten we een uur lang in het gras om het weer aan te voelen. Of in zijn woorden: ‘Learning to perceive the weather as a spirit of the landscape.’ Net als vroeger, alleen nu bestudeerden we geen slootwater maar de vorm van de wolken, de windkwaliteit, geuren en geluiden. Toen we hadden geconcludeerd dat het gewoon heel mooi weer was die dag, moesten we biologische pesticides bestuderen. Van koeienpoep was compost gemaakt en ook dat moesten we natuurlijk weer grondig onderzoeken door eraan te voelen en te ruiken. Op onze vraag waarom al dat aanvoelen en respect voor de natuur zo belangrijk voor hem is, antwoordde hij dat je verantwoorde wijnbouw ook in de wijn proeft.
Hoewel er veel in te brengen valt tegen zo’n ‘simpele’ les, heb ik die middag misschien wel meer geleerd dan in het hele eerste semester. Namelijk dat je alles kan leren over wijnbouw, maar dat het ook grotendeels aanvoelen is. Uiteindelijk is het blijkbaar de passie voor wijn die zorgt voor de finishing touch…