Roter Veltliner,
Rotgipfler & Zierfandler

Van de toegestane druivenrassen in Oostenrijk zijn er een paar die niet alleen inheems maar ook vrij zeldzaam zijn. Dan heb ik het over Roter Veltliner, Rotgipfler en Zierfandler. Bent u ze ooit tegengekomen? Deze rassen vormen samen nog niet één procent van de totale Oostenrijkse aanplant, dus mocht u de kans krijgen hun wijnen te proeven: doen! Stuk voor stuk hebben die wijnen een uniek en bijzonder smaakprofiel.

Roter Veltliner vind je vooral in de Wagram (Neder-Oostenrijk); Rotgipfler en Zierfandler (ook wel Spätrot Rotgipfler genoemd) in de Thermenregion rondom Gumpoldskirchen (eveneens Neder-Oostenrijk). Ondanks de wat verwarrende namen zijn het alle drie rassen die witte wijnen leveren. Hun namen danken ze aan de rossige tint van de scheuten, bladeren of schilletjes van de druiven. Ze zijn dan ook familie van elkaar.

Rotgipfler is een natuurlijke kruising van Roter Veltliner en Traminer; Zierfandler van een Roter Veltliner en een Traminer-achtige (DNA-analyse heeft nog geen definitieve tweede ouder vastgesteld). En om het nog verwarrender te maken… Roter Veltliner is geen familie van Grüner Veltliner!

De wijnen van deze drie druivenrassen zijn over het algemeen vol, krachtig en aromatisch. Rotgipfler en Zierfandler worden vaak geblend.  Roter Veltliner kan enige flesrijping hebben, zo’n twee tot drie jaar. Rotgipfler kan goed tegen een bescheiden gebruik van houten vaten.

Het zeldzame druiventrio is prima in te zetten bij de maaltijd, van een smakelijke Brettljause tot de klassieke Wiener Schnitzel. Vooral bij wat gekruid eten leven de wijnen op, evenals bij allerhande gefrituurde gerechtjes.

Käferbohnensalat
Bier - Bierketel© Oostenrijk Magazine
© Michael Huber