Oostenrijk heeft er een nieuw Districtus Austriae Controllatus (DAC) bij: Schilcherland. In dit gebied in het westen van Stiermarken wordt van de “Blauer Wildbacher”-druif een rosé gemaakt met een geheel eigen karakter, de Schilcher.

Districtus Austriae Controllatus (DAC)
In 2001 werd het begrip DAC ingevoerd in Oostenrijk voor regionaal specifieke wijnen. Inmiddels zijn er nu 10 DAC gebieden. DAC is vergelijkbaar met het Franse Appellation d’Origine Contrôlée en is een garantie voor de kwaliteit en oorsprong van de wijn. De DAC-gebieden in Oostenrijk zijn Kamptal, Kremstal, Traisental, Weinviertel, Wiener Gemischter Satz, Leithaberg, Neusiedlersee, Mittelburgenland, Eisenberg en nu dus ook Schilcherland.

Schilcher: Rosé van Blauer Wildbacher
Het wijngebied waarin de Blauer Wildbacher wordt aangebouwd stond voorheen bekend als Weststeiermark. Onder Schilcherland DAC mogen alleen kwaliteitswijn als Schilcherland DAC Klassik of Schilcherland DAC verkocht worden wanneer ze uit 100% Blauer Wildbacher als rosé gemaakt zijn. De druiven moeten per hand geoogst zijn en de wijn mag uitsluitend in glazen flessen met kurk, schroefdop of glasdop verkocht worden. Aanduiding van de wijngaard (Ried) is eveneens verplicht.

Een Schilcherland DAC Klassik is een droge rosé, met een alcoholpercentage tussen 11% en 12%. Het is een frisse, fruitige wijn met aroma’s van aardbeien, rode bessen en frambozen. Ook vlierbessen en cassisaroma is gangbaar, maar er mag geen eikaroma in zitten. Een Schilcherland DAC heeft vergelijbare aroma;s, maar is intenser van smaak en heeft een alcoholpercentage van minstens 12%. De naam van de wijngaard moet voorafgegaan worden door “Ried”, om wijnen van een enkele wijngaard te onderscheiden van wijnboeren of fantasienamen.

De naam Schilcher komt van “schillern”, schitteren. De wijn heeft een schitterende, bijna oranje kleur en werd voor het eerst genoemd in 1580 in de kelderboeken van de Weststeiermark.