Recepten
Gerst uit Tirol
Met Fisser Imperial Gerste uit Tirol kun je heerlijke gerechten maken. Vier recepten voor wie dit oergraan als souvenir mee naar huis heeft genomen. Ook lekker met gerst die bij ons verkrijgbaar is.

Risotto van Fisser Imperial Gerste
Risotto
(Hoofdmaaltijd voor 4 personen)
Ingrediënten
- 250 g Fisser Imperial Gerste
- 1 kleine prei
- 1 wortel
- ¼ selderijknol
- 1 kleine ui
- 15 g plantaardige olie
- 0,5 l groentebouillon
- 1 kleine aardappel, in blokjes van ca 1 cm
- Zout, peper, laurierblad
- 100 ml witte wijn
- Bij elkaar een handjevol vers gesneden lavas, peterselie en bieslook
- 100 gram geraspte pittige bergkaas
Voorbereiding
Laat de gewassen Fisser Imperial Gerste een nacht in ruim water weken. Doe de gerst de volgende dag in een zeef en spoelt hem nogmaals goed af onder koud water.
Bereiding
Snijd het witte gedeelte van de prei in fijne ringen (het groene gedeelte kan worden ingevroren en gebruikt voor bouillon). Snijd de ui, wortelen en selderij in blokjes en bak alles samen in een pan met de olie. Zodra de uien doorschijnend zijn, de gerst toevoegen en kort meebakken. Blus af met witte wijn en voeg groentebouillon toe. Breng op smaak en laat sudderen op een matig vuur. Voeg na ongeveer 30 minuten de aardappelblokjes toe en kook ze tot ze zacht zijn. Breng het gerecht met peper, zout en kruiden op smaak als de aardappelen gaar zijn. Meng ten slotte de geraspte kaas en desgewenst een klontje boter door de gerstschotel. De consistentie moet vergelijkbaar zijn met risotto.
Fisser Popcorn

Popcorn van Fisser Imperial Gerste
Verhit koolzaadolie in een kleine pan tot ca. 220° C, voeg de gewenste gerst in een keer toe aan de olie en laat deze op hoog vuur kort poffen. Wees voorzichtig, het vet is zeer heet. Opgelet: Bak de gerst niet te lang in het vet, anders wordt hij bitter. Haal de ‘popcorn’ (die veel kleiner is dan popcorn van mais) met een zeef uit de pan en leg op keukenpapier, zodat het overtollige vet eraf kan druipen. Zout de mini-popcorn lichtjes als deze nog warm is. Door het poffen krijgt de gerst een aangename nootachtige smaak.
Gerstsoep

Soep van Fisser Imperial Gerste
Ingrediënten:
- 80 g. Fisser Imperial Gerste
- 2 l. koud water
- 250 g. pekelvlees (aan een stuk)
- 1 zakje specerijen (1 laurierblad, 10 geplette peperkorrels, 1 takje tijm, 1 mespuntje komijn)
- 100 g. ui
- 40 g. winterpeen
- 40 g. knolselderij
- 40 g. prei
- 40 g. geklaarde boter
- 150 g. kruimige aardappelen
- zout
- Snufje gemalen nootmuskaat
- 1 uitgeperst teentje knoflook
- Wat gehakte peterselie
- 1 bos bieslook
- 1 takje bonenkruid
- 1 blad lavas
Bereiding
Was de gerst goed en laat deze twaalf uur in koud water weken. Laat de gerst daarna in het weekwater met het pekelvlees ongeveer anderhalf uur koken. Haal het pekelvlees eruit zodra het zacht is. Voeg het zakje kruiden halverwege de kooktijd toe en haal het er na het koken weer uit.
Fruit de fijngesnipperde ui met de fijngehakte groenten in hete geklaarde boter, voeg toe aan de soep met de fijngehakte aardappelen en laat ongeveer tien minuten koken tot de aardappelen zacht zijn.
Snijd ook het gekookte pekelvlees in blokjes en voeg dit toe aan de soep. Breng op smaak met zout, nootmuskaat en knoflook en bestrooi met de verse kruiden.
Voet tussentijds water toe als er te veel vocht verdampt tijdens het koken.
Muesli met gerst
Ingrediënten:
- 200 g. Fisser Imperial Gerste
- 1 l. melk
- 5 eetlepels honing
- 1 appel
- 1 peer
- 1 banaan
- Snufje kaneel, wat suiker, rozijnen naar smaak
- 300 ml yoghurt naturel
- 1 theelepel veenbessen uit een potje
Bereiding
Was de Fisser Imperial Gerste in koud water en laat deze ongeveer 12 uur weken. Voeg vervolgens 1 liter melk en de honing toe en kook de gerst in circa één uur zacht. Giet af. Meng de appel, peer en banaan met de kaneel, suiker, rozijnen, yoghurt en veenbessen. Roer de afgekoelde gerst erdoor.
Voeg naar keuze noten, gedroogd fruit (zoals pruimen) of andere vruchten van het seizoen toe.
Tips & Weetjes
De recepten op deze pagina zijn ontwikkeld en ter beschikking gesteld door Philipp Kaschutnig, chefkok en bedrijfsleider van de restaurants BergDiamant (zomer) en Zirbenhütte (winter) in vakantieregio Serfaus-Fiss-Ladis.
Popcorn van Fisser Imperial Gerste kun je spontaan maken. Voor alle andere recepten is planning nodig, want je moet de gerst eerst een nacht te laten weken in ruim koud water.
Fisser Imperial Gerste is robuuster dan traditionele gerst en vindt zijn oorsprong op het Tiroolse hoogplateau in de gemeente Fiss. De aromatische, licht moutige gerstsoort is een van de oudste graansoorten en werd reeds door de oude Romeinen en Egyptenaren verbouwd. Tot in de jaren zestig werd het graan op grote schaal in de regio Serfaus-Fiss-Ladis verbouwd en zelfs geëxporteerd tot in Zuid-Amerika, omdat het tot 4000 meter hoogte goed gedijt.
Fisser Imperial Gerste is onder andere te koop in de winkel van de Fisser Bergbahnen in Fiss. Ook de whisky die van het gerst wordt gemaakt (Fissky) is daar te koop.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw dreigde de Fisser Imperial Gerste uit z’n geboortestreek te verdwijnen, toen de kwaliteit door monocultuur steeds slechter werd. Het is aan biopionier Karl Röck uit Fiss te danken dat dit niet gebeurde. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw begon hij de mooiste en dikste zaden handmatig te selecteren en te veredelen en uiteindelijk lukte het hem het graan te laten inschrijven in de Gendatenbank van de deelstaat Tirol. Daar werd het in 2012 ‘herontdekt’. Een aantal boeren begon de gerst weer aan te planten en inmiddels wordt het weer verbouwd door ruim vijftig boeren die samen jaarlijks ruim 180 ton gerst oogsten.

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Kärntner Kasnudeln

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Gerst uit Tirol

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade

Sachtertorte