Vooral in de 19e eeuw was er een trend onder patissiers om gebak te vernoemen naar bekende personen. Zo zou de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi) een zwak hebben gehad voor de gesuikerde viooltjes van konditorei Gerstner in Wenen. Als eerbetoon heeft de konditorei een Sisi-taart gecreëerd van onder meer chocolade, jam en marsepein.

De Esterházy-taart is door banketbakkers uit Boedapest gemaakt ten tijde van de Oostenrijks-Hongaarse dubbel-monarchie. Ze is vernoemd naar Paul III Anton Esterházy de Galantha (1786-1886), lid van de Hongaarse vorstengeslacht Esterházy.

Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) is tijdens haar leven op tal van munten afgebeeld en nog steeds slaat de Oostenrijkse munt Maria Theresia Taler. Ook de chocolade-variant in de vorm van een klein taartje (of groot koekje, het is maar net hoe je het bekijkt) is geliefd in Oostenrijk. Het bedrijf Salzburg Schokolade verkoopt ze in een goudkleurige verpakking met daarop een afbeelding van de keizerin.

In Oostenrijk Magazine 2-2017 geven we recepten voor deze en meer beroemde taarten, waarmee je de show steelt bij elke feestelijke gelegenheid. En we verklappen het recept van de beroemde Sachtertorte, in 1832 uitgevonden door en vernoemd naar patissier Franz Sacher. Het originele recept ligt verborgen in de kluis van hotel Sacher in Wenen. Groot was dan ook de schrik toen in 2007 een handgeschreven recept opdook van Carla Sacher, die gehuwd was met een kleinzoon van Franz Sachter. Wij geven het graag door.

Oostenrijk Magazine editie 2/2017 is te koop in onze webshop.

PRODUCTIE, RECEPTEN & FOTO’S:

Liesbeth Willemars heeft een Oostenrijkse moeder en is van kinds af aan vertrouwd met de Oostenrijkse keuken. Ze geeft workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag Apfelstrudels en ander gebak.
i apfelstrudels.nl