Made in Austria: Stroh

Inländer Rum

Tekst: Emely Nobis

Hoe een sterke drank voor soldaten zich een weg heeft gebaand naar de après ski en de keuken.
Stroh Inländer Rum 80%

Stroh Inländer Rum 80%

Wat is Stroh?

Oude reclameEen distilleerderij uit Klagenfurt die vruchtenbranden en likeuren maakt, maar wereldwijd vooral bekend is vanwege huismerk Stroh Rum: een zogeheten Inländer Rum met aroma’s van vanille, sinaasappelschil, kruidnagel en walnoot: passend dus bij winter, sneeuw en gezelligheid in berghutten. Tijdens de après ski in Oostenrijk drinken wintersporters graag thee of chocolademelk met Stroh. De drank is er in meerdere alcoholpercentages, met 80% als sterkste variant.

Waarom Inländer Rum?

AfvulmachineEind 19e eeuw was het in heel Europa gebruikelijk dat een dagelijkse dosis rum deel uitmaakte van de soldij van soldaten. De Oostenrijks-Hongaarse monarchie wilde niet achterblijven, maar had bij gebrek aan Caribische kolonies niet de benodigde grondstof suikerriet. Als oplossing begon men suikerbieten te destilleren. Aan deze neutrale alcohol werden smaak- en geurstoffen toegevoegd om een soort rum te krijgen. Het eindresultaat noemde men Inländer Rum. Tegenwoordig is dit een beschermde Oostenrijkse specialiteit, die alleen zo mag heten als de volledige productie in Oostenrijk plaatsvindt. Sinds 1999 moet de verwerkte alcohol bovendien afkomstig zijn van suikerriet (die dan wel weer mag worden geïmporteerd). Inländer Rum is dus geen ‘nep-rum’ en wordt ook niet gemaakt van stro – zoals sommige mensen echt denken. Door de toegevoegde specerijen smaakt het niettemin heel anders dan Caribische rum.

Wie richtte de destilleerderij op?

Sebastian Stroh

Sebastian Stroh

Sebastian Stroh, een in 1792 geboren Duitser die naar Oostenrijk ging om te leren destilleren en nooit meer vertrok omdat hij verliefd werd op een dame uit Klagenfurt. Vanaf 1832 maakte hij branden en likeuren. Toen de Inländer Rum werd uitgevonden (door een apotheker) was Stroh een van de vele destilleerders die het basisrecept verrijkten met eigen, geheime ingrediënten. Dat originele recept wordt bewaard in een kluis en is nog steeds de basis voor de huidige productie, met hooguit kleine aanpassingen om de kwaliteit te verbeteren. Er zijn in Oostenrijk meerdere producenten van Inländer Rum, maar alleen het merk Stroh is wereldwijd bekend. Dat is mede te danken aan het feit dat de familie al vroeg begon te exporteren. In het archief zijn rekeningen gevonden van scheepsreizen naar de Verenigde Staten tussen 1915 en 1920. De slimme Stroh-familie zocht uit waar in die nieuwe wereld Oostenrijkse emigranten woonden en bewerkte via die ‘fans’ de nieuwe markt. Na de Tweede Wereldoorlog werden Amerikaanse soldaten die in Oostenrijk gestationeerd waren belangrijke ambassadeurs en ook nu nog loopt de marketing deels via Oostenrijkse expats overal ter wereld. De familie zelf is daar overigens niet meer bij betrokken. Zij verkochten het bedrijf halverwege de jaren negentig aan een internationaal concern. Pas sinds het in 2008 via een managementbuy-out werd gekocht door de huidige eigenaar Harold Burstein is het weer een volledig Oostenrijks bedrijf.

Wanneer en hoe drink je het?

Verschillende Stroh-rum flessenDat hangt er dus helemaal vanaf waar je woont. De ‘Republic of Stroh’ – zoals het bedrijf de 42 landen waarnaar ze exporteren overkoepelend noemt – kent vele drinkgewoontes. Nederland en Duitsland gaan voor Stroh in chocolademelk of thee (Jagertee) en in Nederland is ook cola-rum populair. Waar wij Stroh vooral associëren met ‘Hüttengaudi’ ontbreekt in een land als Zuid-Afrika juist elke associatie met winter, sneeuw en kou. Daar is Inländer Rum een echte cocktail- en partydrank. In Oostenrijk zelf heeft het merk misschien wel het meest ouderwetse imago. Omdat Stroh 80 er vooral wordt gebruikt bij het bakken, bijvoorbeeld om Apfelstrudel te aromatiseren, zien veel jongeren het als iets van oma. Bij Stroh zelf bevelen ze de 80 inderdaad aan bij het bakken, want het is ­ideaal als je weinig vloeistof en veel aroma nodig hebt. De percentages 40 of 60 zijn vooral geschikt in mixdrankjes, bijvoorbeeld een aardbeiencocktail met tonic, limoen, citroen, bessen en Stroh 40. Alleen Stroh 38 kun je ook puur of on the rocks drinken, vindt althans hoofd marketing & sales Dominik Mattes. Wie de verschillen tussen de percentages graag wil proeven, adviseert hij om telkens slechts één druppel op de tong te leggen en die langzaam door de mond te laten zweven. ‘Nog beter komt het aroma tot z’n recht als je de rum mengt met een druppel warm water.’

Waar kun je het proeven?

BekersBehalve in de skihut gewoon thuis. Vrijwel elke slijter heeft Stroh in de schappen. Het merk is herkenbaar aan de bruine buikige flessen met de oranje etiketten en het jarenzeventig-logo. Vlijtige marketeers wilden dat logo al een paar keer wijzigen, maar onderzoek onder consumenten wees uit dat werkelijk niemand daarop zat te wachten. Juist in een tijd waar zo veel zo snel verandert, lijken mensen te hechten aan de herkenbaarheid van een klassiek merk, denken ze bij Stroh. Of zoals Mattes het formuleert: ‘Retro is in en wij zijn authentiek retro.’
stroh.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.




Grüne Erde - Weisse Wolke
Sachertorte
El Woods