Millstätter See

Via Paradiso

Tekst: Emely Nobis

De nieuwe Via Paradiso voert in vier dag-etappes  rondom het op een na grootste meer van Karinthië: de Millstätter See.

Millstätter See © Kärnten Werbung, Franz Gerdl

Paradijselijk wandelen. Dat belooft de 55 kilometer lange Via Paradiso rondom de Millstätter See. De route langs het op een na grootste meer van Karinthië (12 km lang, tot 1,5 km breed) kun je – al dan niet met bagagevervoer – in vier etappes afleggen.

Rondom het meer liggen vijf grotere gemeentes. De eerste etappe voert van Döbriach naar Millstatt, met kenmerkende barokke villa’s en het Kärnten Badehaus direct aan het water: goed voor een verfrissende duik in het tot 27 graden warme water. De paden langs de oever onderweg zijn omzoomd met terrasjes, waar je vers gevangen vis uit het meer kunt eten. Vlak voor de Calvarieberg in Kleindombra, op slechts een paar minuten lopen van de vanaf de Zwergsee, wacht een bosetappe met prachtig uitzicht op het lieflijke meer- en berglandschap en de hoogvlakte van Millstatt. Veel stille baaien op de route kunnen ook per roeiboot worden verkend.

Tijdens de tweede etappe, van Millstatt naar Seeboden, vormt een bezoek aan de burcht Sommeregg een hoogtepunt. Dit middeleeuws kasteel aan de voet van de Nockberge bij Seeboden ligt op 749 hoogtemeters en herbergt nu onder andere een foltermuseum. Het kan worden bezichtigd en je kunt desgewenst lunchen in het burchtrestaurant. De klim omhoog loont ook vanwege het panorama. ’s Avonds in Seeboden kun je heerlijk flaneren langs het meer en de avond afsluiten op een van de vele terrassen aan het water.

De derde etappe (met 10 kilometer tevens de kortste) leidt aan de zuidkant van de Millstätter See direct langs de oever – in de schaduw van de bomen – van Seeboden tot Lug ins land. Nabij het water nodigen hangmatten uit tot een ontspannen pauze. Een lichte heuvel voert naar de Egelsee, een klein veenmeer met bijzondere flora en fauna.

Bloeiende boerderijtuinen, weiden en zonovergoten natuurplateaus begeleiden wandelaars tijdens de laatste etappe van Lug ins Land naar Alpengasthof Bergfried in Gschriet. De overgang van de zuidelijke rand van de Alpen naar de glooiende heuvels van het naburige buurland Italië mengt de mooiste kanten van beide landschappen. Aanrader onderweg: een picknick op het ‘Sterrenbalkon’ , een logeplaats met meer- en bergpanorama hoog boven de Millstätter See.

De Via Paradiso is in totaal 55 kilometer lang. De dag-etappes van 10-15 kilometer en tot 650 hoogtemeters kunnen ook als afzonderlijke wandelingen gelopen worden. De langeafstandswandeling als geheel is geschikt voor geoefende wandelaars. Dag-etappes zijn ook te doen voor families met kinderen vanaf 10 jaar. Een goede conditie is altijd vereist.

Meer informatie over de route, accommodaties en campings onderweg, bagagevervoer, shuttletransport en trail-hotline voor hulp onderweg: bookyourtrail.com/trail/via-paradiso. Meer informatie over de regio rondom de Millstätter See: millstaettersee.com
Traunsee bij Traunkirchen
Kerk van St Wolfgang achte Hotel Weisses Rössl
Endlinge
Steinach am Brenner
Zell am Ziller
Hintertux Gletcherskigebied
Verdringing van de lariksen
Chrystal Cube
© Kärnten Werbung, Uwe Geissler
Neusiedlersee
Berliner HütteTirol Werbung
Wormser Hütte, Montafon
Erzberg
Samson
© Tourismusverband Werfen
Oostenrijk Magazine
Uitzicht op Nauders
© FREN Media, Emely Nobis