Bij recente opgravingen is de uitgaanswijk van het Romeinse Carnuntum opgegraven, compleet met eettentjes en souvenirwinkels. Het was groot genoeg om duizenden feestvierders te herbergen.

Als het feest was in Carnuntum trokken de feestgangers al vroeg in de ochtend er op uit en stroomden richting het grote amfitheater voor de poort van de stad. Je moest er op tijd bij zijn als je een mooie plaats wilde bemachtigen om te kijken naar de gladiatoren en wilde beesten. Alleen de rijken hadden genummerde, gereserveerde plaatsen. Die kwamen dan ook pas later met paard en wagen.

In het grote amfitheater van Carnuntum pasten ca. 13.000 personen. Carnuntum had in de eerste eeuwen na Christus zelfs twee amfitheaters. Of het nu het plebs of de patriciërs betrof, allen moesten ze door de uitgaanswijk, die waarschijnlijk alleen bij feesten tot leven kwam.

Deze vondst is uniek omdat bij de meeste andere behouden gebleven amfitheaters de wijk eromheen onder nieuwe bebouwing verdwenen is. In Carnuntum kan de wijk in al zijn details gereconstrueerd worden omdat het voor het grootste gedeelte onder normale akkers ligt. Met bodemradar en geomagnetisme kunnen de structuren onder de grond zo goed driedimensionaal afgebeeld worden, dat men aan de hand daarvan modellen kan maken.

Bron: ORF