Een watermolen in Stiermarken is eind 2020 tijdens de jaarlijkse tv-wedstrijd 9 Plätze, 9 Schätze gekozen tot mooiste plek van Oostenrijk. De Strutz-Mühle ligt langs de beek Scharzbach in het dal van de Weißen Sulm in West-Stiermarken en is dagelijks voor bezoekers geopend. Het is ook het levenswerk van Peter Fürbass. Zeven jaar lang heeft de gastronoom/timmerman haar opgebouwd uit originele en gerestaureerde elementen van molens en gebouwen elders in Stiermarken. Daarmee heeft hij ook een stuk geschiedenis teruggebracht naar het dal van de Weißen Sulm. Vroeger stonden hier 24 molens, nu alleen nog de Strutz-Mühle. Tijdens rondleidingen hier zie je hoe ongeveer 60 jaar geleden graan tot meel werd vermalen. Het molendrijfwerk dateert uit 1854. De woning op de eerste verdieping geeft een beeld van het leven van de molenaar.

De molen ligt langs de ruisende Schwarzbach , waarin je met een dagkaart (in de molen verkrijgbaar) onder andere op forel kunt vissen. Vlak bij de molen is een Kneipp-weg en zijn er meerdere wandelroutes. In de molen zelf kun je een ‘Jause’ eten.

Meer informatie: alpengasthof-strutz.at

27 plekjes

Elk jaar doen er in totaal 27 ‘mooie plekjes’ (drie per deelstaat) mee aan de wedstrijd 9 Plätze, 9 Schätze om de titel ‘Mooiste Plek van Oostenrijk’. Na een voorverkiezing gaat er per deelstaat een kandidaat naar de finale, maar eigenlijk zijn alle genomineerden een ontdekkingsreis waard. Niet toevallig schreven wij in Oostenrijk Magazine al eerder reportages over een aantal van de genomineerden van 2020: De Zentralfriedhof in Wenen, de Seewaldsee in het Großes Walsertal in Vorarlberg, het kerkhof St. Sebastian in Salzburg en de Untersberg in het Salzburgerland.

Bij de tv-serie verschijnt elk jaar ook een boek waarin alle 27 deelnemers met beeld en tekst worden voorgesteld, inclusief informatie over bereikbaarheid en sites van de betreffende toerismebureaus. De zes inmiddels verschenen edities hebben een status verworven als alternatieve reisgids naar (vaak onbekende) natuur- en cultuurjuwelen van Oostenrijk.

9 PLÄTZE — 9 SCHÄTZE VI: Wo Österreich am schönsten ist, Kral Verlag, € 24,90, kral-verlag.at