Van 1 – 4 maart organiseert Hansa Green Tour een unieke netwerkreis met elektrische auto’s naar de World Sustainable Energy Days in Oostenrijk, het grootste duurzame energie evenement van Europa. Centraal thema van deze reis: de integratie van elektrische auto’s en thuisbatterijen middels slimme ICT in huizen en gebouwen (smart homes).

De opkomst van de elektrische auto is al lang niet meer te stoppen. Inmiddels is het 100.000 elektrische voertuig in Nederland op de weg en de komende jaren zal het aanbod van elektrische auto’s snel toenemen. De verwachting is dat de prijzen voor batterij aangedreven elektrische auto’s snel zullen dalen en dat de actieradius (nu vaak nog een beperking) flink zal toenemen. Met de komst van de nieuwe Opel Ampera E en de Tesla Model 3 komt elektrisch rijden voor een veel grotere doelgroep financieel binnen bereik en worden afstanden tot 500 km op 1 accu lading mogelijk. Dan kun je van Amsterdam naar Groningen en weer terug. Indien je thuis of op de zaak kunt opladen ben je met een dergelijke actieradius niet afhankelijk van de nu nog vaak gebrekkige openbare oplaadinfrastructuur. Ook daar wordt de komende jaren echter heel hard aan gewerkt. De auto-industrie staat aan de vooravond van een elektrische revolutie.

Het gaat hier echter niet alleen om de transitie van fossiel aangedreven auto’s naar elektrische voertuigen, het gaat om een transitie naar een heel nieuw systeem. Een nieuwe digitale wereld waarin alle apparaten en voertuigen met elkaar kunnen communiceren, data en energie kunnen uitwisselen. Een elektrische auto is niet alleen interessant om geen diesel of benzine meer te hoeven tanken en zo een klein beetje bij te dragen aan een beter milieu. Elektrische auto’s worden steeds slimmer, zijn constant verbonden met het internet , kunnen straks autonoom rijden en zijn dankzij hun batterijpakket in feite kleine rijdende energiecentrales. Steve Jobs, oprichter en voormalig CEO van Apple zag de elektrische auto als de volgende grote stap, een simme rijdende ipad/smartphone op wielen.

Neem Tesla als voorbeeld. Begonnen als autofabrikant van elektrische auto’s en nu een van de grootste producenten van batterijen en batterijopslagtechnologie. Met de overname en volledige integratie van SolarCity is Tesla nu ook producent van zonnepanelen, zonne-dakpannen en daarmee een energiebedrijf geworden. Een aanbieder die zonnepanelen voor op je dak kan leveren, thuisbatterijen voor in de garage of op de zaak om zonne-energie op te slaan wanneer je niet thuis bent of de energie niet nodig hebt en elektrische auto’s die een volwaardig alternatief zijn voor conventionele fossiel aangedreven auto’s. Het gaat hier om een complete nieuwe, modernere en duurzamere levensstijl. En dit alles gebeurt nu in een tijdsbestek van minder dan 10 jaar. De elektrische revolutie is ontketend!

Wat al deze nieuwe ontwikkelingen met elkaar verbind is slimme ICT, automation, vaak wordt ook gesproken over ‘the Internet of Things’. De elektrische auto als verlengstuk van je digitale levensstijl. De auto synchroniseert met je smartphone, kent je agenda en weet waar je naar toe gebracht wilt worden. De auto zet je voor de deur van jouw afspraak af en zoekt zelf een geschikte parkeerplaats om op te laden indien nodig. Zodra je klaar bent om weer naar huis te gaan haalt de auto jou op, hij is verbonden met jouw smartphone en weet dus precies waar jij bent. Thuis synchroniseert de auto met je energiemanagement systeem en thuisbatterij om op te laden óf het huis van energie te voorzien afhankelijk van jouw agenda en behoefte. Toekomstmuziek?

Hansa Green Tour is bekend van de jaarlijkse netwerktour voor duurzaamheidsprofessionals met elektrische en alternatief aangedreven auto’s door Noordwest Europa. Sinds 2010 wordt deze tour elk jaar georganiseerd en rijden alle deelnemers een route langs diverse interessante duurzame initiatieven in de oude ‘Hanze’ regio in Noordwest Europa om duurzame technologie en hernieuwbare energie te promoten.

Nu organiseert Hansa Green Tour een unieke Winter Editie naar de World Sustainable Energy Days in Oostenrijk om daar als Nederlandse delegatie deel te nemen aan het congres E-Mobility & Smart Homes. Om Nederland op de kaart te zetten als Europees koploper in elektrische mobiliteit, laadinfrastructuur, slimme ICT en aanverwante producten en dienstverlening. Om Nederlandse ‘best practises’ te presenteren op het congres, maar ook om te leren van elkaar en van inspirerende voorbeelden. Zo wordt onderweg naar Oostenrijk ook een nieuwe batterijfabriek bezocht, nemen we een kijkje bij Red Bull (u weet wel, het team waar Max Verstappen voor rijdt; in 2018 starten ze met elektrische races) en overnachten we in een E-Mobility Hotel.

Meerijden naar Oostenrijk?
Ook meerijden naar de World Sustainable Energy Days Oostenrijk? Schrijf dan in voor de aankomende Winter Editie van 1 – 4 maart 2017 op de website van Hansa Green Tour.

MKB bedrijven met beperkte exportervaring en interesse in het verkennen van buitenlandse markten kunnen gebruik maken van een SIB missievoucher van RVO ter waarde van 50% van de deelnamekosten.

www.hansagreentour.com/nl