Steiner

Loden uit Stiermarken

Hoe de ambachtelijk gemaakte loden stoffen van de familie Steiner mede dankzij de Dachsteinbeklimming een bekend merk werden.

Loden is een extreem robuuste stof van zuiver scheerwol. De firma Steiner is één van nog slechts twee loden-producenten in Oostenrijk. Het bedrijf werd in 1888 opgericht door Lina Seggl uit Ramsau. Zij had in het bedrijf van haar broer geleerd hoe je loden maakt, besloot besloot voor zichzelf te beginnen en vond een geschikte locatie in Mandling, een dorp in de regio Schladming-Dachstein (Stiermarken). Lisa’s neef Franz Steiner nam de leiding in 1910 over en veranderde de bedrijfsnaam in Steiner. Een slimme zet, want als bergbeklimmer en -gids was hij toen al een legende. Een jaar eerder had hij namelijk met zijn broer Irg als eerste de beroemd-beruchte Dachstein-Zuidwand beklommen: uiteraard in een loden broek uit eigen productie. ‘Omdat iedereen in het wereldje van bergbeklimmers elkaar kende, was dat een prima reclame’, aldus Herbert Steiner. Hij is het achterkleinkind van Franz en leidt het familiebedrijf sinds 2012 als vijfde generatie samen met zijn neef Johannes.

Lees het verslag van ons bedrijfsbezoek aan Steiner in editie 3 van Oostenrijk Magazine. Het nummer ligt tot 28 augustus in de winkel en is te koop in onze webshop.

© Vöslauer, www.peterrigaud.com
Roman Wörter© FREN Media
© FREN Media, Frits Roest
Thomas Rettl © Nina Hader© Nina Hader
© Stefan Armbruster
Oostenrijk Magazine
Oostenrijk Magazine, Emely Nobis
Oostenrijk Magazine
El Woods
Robert Kalb
Oostenrijk Magazine, Frits Roest
© Giesswein
Das goldene Wiener Herz
Benni's nest Suzy Stöckl
Sandra Heischberger Raw